Steam indirimleri geliyor, Siper alın !


Hazır yarın akşam saat 20.00 civarlarında cüzdanlarımızın bir numaralı düşmanı Steam yaz indirimleri başlayacakken, kafayı biraz dağıtmak için Steam Profil ve Oyun Kartlarının ne işe yaradığından bahsetmek istedim. Steam kartları ile profil seviyesini yükseltmek ve bedava oyun alabilmek mümkün. Bu işlere girmek için biraz geç kalmış olsam da aslında birçok yerde anlatılan olayları kendimce ele almak istedim. Hazırsanız önce profil meselesinden başlayalım.

Steam Profil Seviyesi Nedir ? Bize bir getirisi var mıdır ?

Bu sorunun kısa bir cevabı var: Hayır. Diğer soruya geçelim 😑 veya geçmeyelim. Kısaca özetlemek gerekirse birçok kişi için bir anlam ifade etmeyebilir. Çok fazla arkadaşınız varsa veya Steam pazarında bir şeyler satmak istiyorsanız profil seviyesi önemli olabilir.

Steam'in arkadaş ekleme limitleri bulunuyor. Profilimizi ilk oluşturduğumuz zaman 250 arkadaş ekleme sınırımız var. Eğer Facebook profilimizi de Steam profilimize bağlarsak 50 kişilik daha limit artışı oluyor. Her seviye atladığımızda  +5 kişilik limit kazanıyoruz. Toparlamak gerekirse Facebook profilimizi Steam profilimiz ile eşleştirdiğimizi düşünürsek 300 kişilik arkadaş ekleme sınırımız oluyor. 11. seviyeye geldiğimizi düşünürsek de her seviye için +5 arkadaş limiti kazandığımız için 55 ek arkadaş ekleme limitimiz, toplamda da 355 kişilik bir limitimiz oluyor.

Ben her ne kadar Dota tarzı oyunları oynamasam da Steam pazarında Dota, CS:GO, PUBG gibi oyunların silahları, kıyafetleri, geliştirme paketleri bulunuyor. Şu an için bu saydığım oyunların hiçbirini oynamıyorum ama forumlarda ve çeşitli tartışma platformlarında okuduğum kadarıyla birçok insan, Steam profil seviyesi yüksek olan insanlarla ticaret yapmanın daha güvenli olduğunu düşünüyor. Yakın bir arkadaşım yıllardır Dota oynuyor ve son 1 seneye kadar Steam profil seviyesi 5 - 6 civarındaydı. Bugüne kadar ondan böyle bir şey duymadım ama mutlaka güvenirlikte etkisi oluyordur diye düşünüyorum.

Profil sayfasının özelleştirilmesinde Steam profil seviyesinin büyük bir önemi var. Steam profilinizde kazandığınız rozetleri, başarımları, takaslık öğelerinizi, favori oyununuz gibi kartları sergilemek isterseniz yüksek profil seviyelerine ihtiyacınız var. Her 10 profil seviyesinde ek olarak +1 kart gösterme hakkı kazanıyorsunuz.

Kendi profilinize girdiğiniz zaman sağ tarafta arkadaşlarınızın bir listesini bulabilmeniz mümkün. Profil seviyesi yüksek olandan düşük olana doğru sıralama yapılıyor. Bu sizin için ne kadar önemli bilemem ama böyle de bir getirisi var.

Steam profil seviyesi yükseldikçe, seviye atlamak zorlaşıyor. Birinci seviyeden ikinci seviyeye yükselmek için sadece 100 Xp (Experience Points / Tecrübe Puanı) gerekirken, yirmi beşinci seviyeden yirmi altıncı seviyeye yükselmek için 300 Xp (Tecrübe Puanı) kazanmanız gerekiyor. Ben bu yazıyı yazarken 13.526 puanım vardı ve profil seviyem 47 idi. 48. seviyeye yükselebilmem için 474 puan kazanmam gerekiyor.

Steam Profil seviyelerinin kaç puan gerektirdiğini görebilmek için bu tabloya göz atabilirsiniz.

Arkadaş olarak ekle

Rozet işlemek mi yoksa Kartları satmak mı ?

Aslında bu sorunun cevabı tamamen sizin ne istediği ile alakalı. Profil seviyenizi yükseltmeyi seçebilir veya kart satışlarından kazandığınız paralar ile yeni oyunlar alabilirsiniz. Tabii ki her ikisini de aynı anda yapabilirsiniz ama ne yapmak isterseniz isteyin uğraşmanız gerekecek. Konuya profil seviyesini yükseltmek ile başladığım için kart satma olaylarını ikinci kısıma bırakalım. Steam seviyenizi yükseltmek için rozetleri işleyip, "Experience Points" adı verilen tecrübe puanlarını kazanmamız gerekecek. Bunu yapmak için de öncelikle oyunlardaki kart mantığına bakmamız gerekiyor.

Rozet İşlemek için Kart Biriktirme

Rozet işleme ekranı
Steam'de oyunları incelerken, oyun özelliklerinin bulunduğu bölümde "Steam Koleksiyon Kartları" ibaresine denk gelmişsinizdir. Bu ibarenin yer aldığı oyunları satın alarak rozet işlemeye başlayabilirsiniz. Buradaki temel mantık seriyi tamamlamaya çalışmak üzerine. Oyunların kart serileri değişkenlik gösteriyor. Bazı oyunların kart serileri 5 - 6 karttan oluşurken, bazılarının kart serileri 12 - 13 ü bulabiliyor. Buradaki en önemli konu serinin bütün kartlarını aldığınız zaman size ne kadara mal olacağını hesap edip ona göre stratejinizi oluşturmanız gerekiyor. Örneğin bir serisi 6 karttan oluşan oyunların kart fiyatları 50 kuruş olabilirken, serisi 12 karttan oluşan oyunların kart fiyatları 10 kuruş olabiliyor. 6 karttan oluşan bir seriye 3 ₺ vermektense, 12 karttan oluşan seriye 1,2 ₺ vermek daha mantıklı oluyor. Oyunların kart fiyatları değişkenlik gösterebiliyor ve her zaman serisi 6 karttan oluşan oyunun kart fiyatları daha pahalı oluyor anlamına gelmiyor. Araştırıp, oyunları bulup hangi kartları işleyeceğinize, hangilerini satacağınıza sizin karar vermeniz gerekiyor. 

Koleksiyon Kartı olan bir oyun satın aldığınız zaman, o oyundan belli bir sayıda kartı da ücretsiz almış oluyorsunuz. Serisi 6 karttan oluşuyorsa genellikle 3 kart, 12 karttan oluşuyorsa 6 kart, 10 karttan oluşuyorsa 5 kart gibi % 50 oranında kart siz oyunu oynadıkça envanterinize düşüyor. Bu kartlar tamamen sizin şansınıza bağlı olarak aynı veya farklı kartlar olabiliyor. Eğer seri 6 karttan oluşuyorsa rozet işlemek için 6 değişik kartı da bulmanız gerekiyor. Bir seriyi işledikten sonra 100 Xp kazanıyorsunuz. Serinin kaç karttan oluştuğunun bir önemi yok. Seri 6 karttan da oluşsa, 15 karttan da oluşsa kazanacağınız Tecrübe puanı 100 Xp. Bir seriyi tamamladığınız zaman Steam profilinizde kullanabileceğiniz, rozet, oyun arkaplan resmini ve yazışmalarınızda kullanabileceğiniz bir emojinin de sahibi oluyorsunuz. Bu rozet, arkaplan ve emoji, serisini tamamladığınız oyuna ait içeriklerden oluşuyor. 

Kartlara ulaşmak için bir diğer seçenek de hızlandırma paketi satın almak. Aldığınız paketten üç adet kart çıkıyor ve bu kartlar birbirinin aynısı veya değişik kartlar olabiliyor. Bu kısımlar tamamen sizin şansınıza kalmış.

Daha önce bir seriyi tamamladığınız zaman bir rozet kazandığınızdan bahsetmiştim. Bir seriyi tamamladığınız zaman oyunun Seviye 1 rozetini kazanıyorsunuz. İkinci seviye rozeti kazanmak için yine seriyi baştan tamamlamanız gerekiyor. Oyunların en fazla 5. seviye rozetleri bulunuyor. 5 seri tamamlayıp 5'er adet Arkaplan ve emoji kazanma şansına sahip oluyorsunuz. Yine kazandığınız bu arkaplan ve emojiler birbirinin aynısı veya değişik olabiliyor. 

Bahsetmediğim bir diğer seri de "Parlak Kart" serisi. Parlak Kartlar tahmin edebileceğiniz üzere normal koleksiyon kartlarından daha pahalı ve ender olarak çıkıyorlar. Hızlandırma paketi veya oyun satın aldığınızda bu kartlara erişebiliyorsunuz. Bu serinin sadece 1 seviyesi var ve bu seviye de aynı normal kartlar serisinde olduğu gibi 100 Xp kazandırıyor. 

Normal koleksiyon kartlarından 5 rozet, parlak koleksiyon kartlarından 1 rozet olmak üzere toplamda bir oyundan 6 rozet yani 600 Xp kazanmanız mümkün. Dip not olarak, bir oyunun serisini biriktirmek için oyuna sahip olmanıza gerek yok. Pazar üzerinden hızlandırma paketlerini alarak oyunun rozetlerini kazanabilirsiniz.

Envanterinizdeki oyunların kartlarını düşürmek için oyunları oynamanız gerekiyor. Oyunları oynamadan da bu kartlara ulaşmanın bir yöntemi var. Bazen oyunu indirip oynamak uzun bir süre aldığı için, bazen de oyunu oynamak istemediğim zamanlarda bu yönteme başvuruyorum. Yöntemi anlatmadan önce içerisinde bazı riskleri de barındırdığını belirtmem gerekiyor. Eğer bu riskleri göze alıyorsanız Steam koleksiyon kartlarını düşürmek için "Archi Steam Farm" programını kullanabilirsiniz. Bu program arkaplanda çalışarak sizi Steam'de oyunu oynuyormuş gibi gösteriyor. Bu sayede oyunu kurup oynamaya gerek kalmadan kartlara ulaşmış oluyorsunuz.

Kartları Satıp Steam Parası Kazanmak, Cevher Satın Alıp Hızlandırma Paketi Oluşturmak

Kartları değerlendirmenin bir diğer yolu da pazarda satıp Steam kredisi kazanmak. Topluluk Pazarı üzerinden oyun kartlarınızı satıp para kazanabilirsiniz. Topluluk pazarını kullanabilmek için birkaç şartı yerine getirmiş olmanız gerekiyor. Bu linkten de ulaşabileceğiniz SSS kısmında Steam;
Hesapta 7 günden eski fakat 1 yıldan eski olmayan başarılı bir alım olması gerekmektedir. Ek olarak, Steam Guard'ın da 15 gündür açık olması gerekmektedir. Lütfen, bir Steam hediyesi kullanmanın Topluluk Pazarı’na erişim vermediğini aklınızda bulundurun.

cep telefonunuzda Steam Guard uygulamasının yüklü olması gerektiğinden bahsetmiş. Aynı zamanda son bir sene içerisinde başarılı bir satın alımda bulunmanız gerekiyor.

Google Play'de Steam

Topluluk pazarını kullanmaya başlamadan önce bilmemiz gereken bir şey var. Steam, Topluluk Pazarında sattığımız veya satın aldığımız her işlem için komisyon alıyor. Belli bir yüzde üzerinden yaptığı bu kesinti yüzünden 57 kuruşa sattığınız karttan 50 kuruş, 34 kuruşa sattığınız karttan 30 kuruş kazanıyorsunuz. Miktar arttıkça bu oranlar da değişiyor. Örneğin 350 ₺' ye sattığınız bir envanterden 304,36 ₺ kazanıyorsunuz. Aradaki 45,64₺ Steam'e kalıyor. Kısacası Steam her şekilde para basmaya devam ediyor.

Kart satışı yapmadan önce mutlaka diğer satıcıların tekliflerini inceleyin. Diğer satıcıların elinizdeki kartı kaç paradan satışa çıkardığına bakarak teklif verin. Biraz sabırlı olmanızı ve piyasayı çok fazla kırmamanızı tavsiye diyorum. Tutup da 1,5 ₺'den satışa çıkartılan bir kartı 95 kuruşa pazara koymayın. Kart satış ekranında sol tarafta satıcıların tekliflerini, sağ tarafta ise alıcıların tekliflerini bulabilirsiniz.

1 Cevher çuvalında 1000 cevher bulunur

Hızlandırma paketi oluşturup, oluşturduğunuz hızlandırma paketini açıp, 3 adet kartı tekil olarak satmak veya hızlandırma paketini direkt satışa koymak da başka bir alternatif. Hızlandırma paketi yapabilmeniz için Steam Cevherlerine ihtiyaç duyacaksınız. Marketten cevher satın alabilirsiniz. Bir çuvalda bin cevher yer almakta. Her oyunun hızlandırma paketi fiyatı birbirinden farklı oluyor. Bazı oyunların hızlandırma paketlerini oluştururken 500 cevher, bazıları için 1200 cevher harcamanız gerekiyor.

Benim stratejim genel olarak maaliyet hesabı üzerinden. Örneğin bir oyunun hızlandırma paketi 1200 cevher gerektiriyorsa, kart başına  400 cevher düşüyor. Eğer kartı sattığım zaman elime geçen para 400 cevherin üzerinde ise o oyunun hızlandırma paketini oluşturuyorum. Parlak kart çıkmaması halinde daha düşük bir kar ile, parlak kart çıkması durumunda ise daha yüksek bir kar ile satmış oluyorum. Aşağıdaki oyunları kart satışından elde ettiğim kar ile, yıl içerisindeki indirimlerden satın aldım.

Ayrıca yarın başlayacak etkinlikte mutlaka size önerilen oyunlara göz atın. Size önerilen 10 oyuna göz atarak "Yaz İndirimi" kartı kazanabilirsiniz. Önerilere göz atarak günde en fazla 3 adet "Yaz İndirimi" kartı kazanabilirsiniz. Yaz indirimleri sırasında satın alacağınız oyunlar size ayrıca kart kazandıracak. 

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.