Razer Hypershift ve Windows Kısayolları


    
    Bu yazıda Razer Blackwidow Elite klavyemde ve Razer Deathadder Elite faremde kullandığım Razer Synapse 3.0 ile birlikte gelen Hypershift özelliğinden ve kullanabileceğinizi düşündüğüm kısayollardan bahsedeceğim. Elinizin altında Razer ürünü yoksa veya Synapse 3.0 kullanmasanız dahi bazı programlarla yine benim kullandığım kodları kullanabilirsiniz. Ayrıca Logitech klavyeler için G-Shift özelliği mevcut. Kullandığınız klavyenin de benzer bir özelliği olabilir.

Nedir bu Razer Hypershift ?

    Razer Hypershift özelliği harf ve numara bölümünde yer alan birçok tuşa ikinci bir özellik katmanızı sağlıyor. Razer klavyelerde yer alan "Fn" tuşu ile birlikte ön tanımlı olarak yer alan bazı özellikler ön tanımlı olarak atanmış durumda ve değiştirilemiyor. fn + F10 tuşları ile "Oyun Modu"nu aktif hale getirebiliyorsunuz. Yaptığınız ayarlamalar ile birlikte oyun oynadığınız esnada Windows tuşu, alt + tab kısayolu ve alt + F4 kısayollarını kapatabiliyorsunuz. Ayrıca fn + F11 kombinasyonu ile klavyedeki ışığın parlaklığını azaltırken, fn + F12 kombinasyonu parlaklığı arttırmanızı sağlıyor. 

Sağ tarafta Windows tuşu yerine Fn tuşu bulunuyor

    Yukarıda örnek olarak saydığım kısayolların tamamı daha önce de belirttiğim gibi ön tanımlı olarak geliyor. Synapse programını çalıştırdıktan sonra üst tarafta bulunan menüden "Keyboard" ve ardından "Customize" sekmesine geldiğinizde kullandığınız Razer klavyenizin ayar ekranını sizi karşılıyor. Klavyenizin alt tarafında "Standard" isimli bir buton yer alıyor. Bu ekranda "Standard" olarak atanan tuşları görebiliyorsunuz. Standard butonuna tıkladığınız zaman "Hypershift" ekranına geçiş yapıyorsunuz. fn + H tuşuna bastığınızda "Hesap Makinesi" uygulamasının açılmasını istiyorsanız, Hypershift ekranında atama yapmak istediğiniz tuşa (Örneğin H) basıyorsunuz, ardından sol tarafta açılan sekmeden "Windows Shortcuts" ve " Launch Calculator" seçimini yapıp "Save" tuşuna basıp kaydediyoruz. Artık kısayolumuz kullanılmaya hazır. 

    Tanımlı kısayollar haricinde herhangi bir programı da kısayol olarak atayabilirsiniz. Google Chrome'u fn + C tuşları ile açmak için, "Keyboard" > "Customize" > "Hypershift" > "C" (Bizim örneğimizde C tuşu ama istediğiniz farklı bir tuşu kullanabilirsiniz" > "Launch Program" yolunu izledikten sonra "Launch Program" bölümünden Google Chrome'un ".exe" uzantılı dosyasını bulmamız gerekecek. Bildiğiniz gibi bir programın uygulama dosyasını bulmanın en kolay yolu kısayoluna sağ tıklayıp, "Özellikler" bölümünden "Dosya Konumunu Aç" butonuna tıklamak. Muhtemelen sisteminizde Google Chrome uygulaması; 
C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe
dizininde yer alıyordur. Bu şekilde istediğiniz uygulamaları kısayol olarak atayabiliyorsunuz.

    Yazının buraya kadar olan kısımını, yukarıda anlattığım şeyleri klavyeyi aldığımdan beri kullanıyorum. Geçen gün keşfettiğim ve asıl işinize yarayabileceğini düşündüğüm kısıma artık başlayabiliriz. 😅  

Microsoft Store uygulamaları için kısayol oluşturabilmek mümkün mü ?

    Bir programın ".exe" dosyasını gösterebildiğimiz sürece herhangi bir problemimiz yok ama olay Microsoft Store'dan yüklenen uygulamalara döndüğü zaman sıkıntılar başlıyor. Microsoft Store ile yüklenen programların ".exe" dosyalarını bulmanız kolay olmuyor. Bunun yerine alternatif olarak yapabileceğiniz ikinci bir yöntem yer alıyor. "Ekmek bulamazsan pasta ye" sözünden yola çıkarak uygulamaları değil kısayolları sisteme tanıtabiliyoruz. Bu şekilde yazdığım zaman pek anlaşılır olmadı farkındayım ama aslında çok benzer bir işlemle sorunu çözebiliyoruz. 


    "Hypershift" ile bir programı açmanın yanı sıra bir internet sitesini, bir belgeyi veya bir dizini açabilirsiniz. "Launch Program" yerine "Launch Website" bölümünü kullanacağız. Bu kısıma geçmeden önce kısayolları nasıl bulacağımız konusu ile başlayalım. 


Bilgisayarımızda yüklü olan bütün programları görmek için Windows + R kısayolunu kullanıp;

shell:AppsFolder
    (Çalıştır komutu olarak) yukarıdaki komutu yazıyoruz. Açılan pencerede bilgisayarımıza yüklenen bütün programları görebiliriz. Siz de benim gibi Netflix, Spotify, Whatsapp, Prime Video gibi uygulamaları "Windows Market" aracılığı ile yüklediyseniz aradığınız programlara buradan ulaşabilirsiniz. Kısayol oluşturmak istediğiniz programlara sağ tıklayıp kısayol oluştur diyebilir veya sürükle bırak yöntemi ile kısayol oluşturabilirsiniz.

    Ben kullanmak istediğim kısayollar için D sürücüsünün içine "Serdar" isimli bir klasör oluşturdum. Kullanmak istediğim bütün kısayolları (".exe" dosyasına ulaşamadığım) bu klasörün içine koydum. Netflix'i  fn + N  tuşlarına basarak hızlı bir şekilde açabilmek için;
D:\Serdar\Netflix.lnk
    Yolunu "Launch Website" altında tanımlayıp kaydettim. Siz de kısayolların bulunduğu klasörü gösterdiğiniz ve Link uzantısı olan ".lnk" ekini kısayolun sonuna ekleyip kullanabilirsiniz.

Kısayollar ile daha fazlasını yapabilmek mümkün mü ?

    Baktım kısayollar baya kolaylık sağlıyor, acaba Hoparlör ile Kulaklık seçimini de bu kısayol tuşlarına atayabilir miyim diye düşündüm. Tek manyak ben değilmişim, 😏 bunu yapabilmenin bir yöntemi varmış. 

    Nirsoft firmasının "Nircmd" programıyla birlikte Windows üzerinde birçok şey yapabiliyorsunuz. Monitörü kapatmaktan, Dvd sürücülerini açmaya, Ekran çözünürlüğünü değiştirmekten varsayılan yürütme cihazını seçmeye kadar birçok şeyi yapabiliyorsunuz. Internette yaptığım araştırmalarda kötü niyetli kullanılma senaryolarını da gördüm. Kullanırken dikkat etmekte fayda var. Öncelikle Nircmd programını indiriyoruz. İndirdiğimiz ".Zip" dosyasının içinde yer alan 3 adet dosyayı kısayollarının bulunduğu klasörümüzün içine çıkartıyoruz. İsterseniz farklı bir konuma da çıkartabilirsiniz. Burada önemli olan şey kısayollarının ve Nircmd programının yerini değiştirmemek. Yer değiştirme sonrasında tekrar ayarlama yapmamız gerekecek. Aksi takdirde kısayollarımız çalışmayacak. 

    Programı kullanmadan önce "NirCmd.chm" dosyasını incelemenizi öneriyorum. Yapabileceğiniz şeylerin tam listesi bu dosya içerisinde örnekleri ile birlikte açıklanmış durumda. Bizim kullanacağımız program "nircmd.exe" isimli program. Kısayol oluşturmak için "nircmd.exe" dosyasına sağ tıklayıp "Kısayol oluştur" diyerek kısayol oluşturuyoruz. Ardından oluşturduğumuz kısayolun ismini değiştiriyoruz. Ben Hoparlör ve Kulaklık arasında geçiş yapabilmek için 2 adet kısayol oluşturdum. İsimlerini de Hoparlör ve Kulaklık olarak değiştirdim. 

    Hoparlör kısayoluna sağ tıklayıp "Özellikler" ekranını açıyoruz. Açılan ekranın Hedef kısmını;
"D:\Serdar\nircmd.exe" setdefaultsounddevice Hoparlör
    Olarak değiştiriyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var. Öncelikle "Tırnak içinde yazan kısım" programın bulunduğu dizin olmalı. Ardından yazdığımız setdefaultsounddevice kısmı  Nircmd programının komutu, daha fazla komut için "NirCmd.chm" dosyasına göz atabilirsiniz. En son bölümde yer alan "Hoparlör" ise cihazın adı. Ben kulaklığımı bilgisayarıma eklediğim zaman yürütme cihazları bölümü aşağıdaki gibi değildi. 


    Hoparlör (SteelSeries Arctis 1 Wireless) şeklinde yazıyordu. Ben ayarlardan ismini Kulaklık olarak değiştirdim. Kulaklık için de yine aynı şekilde Kulaklık kısayoluna sağ tıklayıp "Özellikler" ekranını açıyoruz. Açılan ekranın Hedef kısmını;
"D:\Serdar\nircmd.exe" setdefaultsounddevice Kulaklık
    Olarak değiştiriyoruz. Kısayollarımız hazır olduğuna göre artık sadece ataması kaldı. "Launch Website" kısmından gerekli atamaları yapıp kaydediyoruz.


    Razer fareniz varsa aynı ayarlamaları "Mouse" > "Customize" > "Standard" altından ("Standard" butonuna tıkladığınız zaman "Hypershift" özellikleri açılıyor) yapabilirsiniz.


    Controller Companion programını kullanarak yukarıda anlattığım bütün kısayolları Joystick ile de kullanabilirsiniz. Nasıl yapıldığını görmek için yukarıdaki butona tıklayıp program inceleme yazıma ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.