MS Access'den Google Apps Script'e Geçiş

    Askerliğimi yazıcı olarak yaptım. Bilgisayar başında geçen altı ay. Neden altı ay diyorum çünkü garip bir şekilde acemi birliğimde de yazıcı olarak görev aldım. Bir gün usta birliğimde günlerin üzerini karalarken komutanım geldi ve dedi ki "Serdar elimizde böyle bir program var, senden önce askerliğini yapan bir çocuk yapmıştı. Askerliği bittikten sonra çalışmaz hale geldi. Bak bakalım çözebilecek misin ?". 

    Bana bir dosya verdiler. Benden önceki arkadaş MS Office Access'de birkaç veri tabanı oluşturmuş, bu veri tabanlarını birbirlerine bağlamış, birkaç arayüz tasarlamış, sonuçları da Access rapor formatında hazırlamış. Bunu da çalıştırılabilir halde derlemiş ve içine askerliğin bitiminden 30 gün sonra çalışmaması için bir kod yazmış. Ben aldım biraz kurcaladım. Açmaya çalıştım, hatalarla karşılaştım derken tamam dedim ben bunu hallederim. 

    Hallederim demesine hallederim demiştim ama şöyle bir sıkıntı vardı. VBA ile ilgili bildiğim her şeyi unutmuştum. Üstün körü bir eğitim almıştım ve o eğitimin üzerine geri dönüp bakmamıştım. İnternetten araştırıp öğrenmek her zaman mümkün ama internetiniz yerine İntranetiniz varsa pek mümkün olmuyor. Kaba taslak bir tabir ile Intranet için, "Güvenlik için sadece belli bir kurum içerisinde kullanılan kapalı devre internet sistemi" şeklinde çok basit bir özet geçebiliriz. Kısacası elimin altında Google, Youtube vb. siteler bulunmuyordu. Deneme yanılma yöntemi ile biraz uğraştıktan sonra Access dosyasını çözdüm ve kullanabilir bir hale getirdim. İşimize çok yaramış, bizi büyük bir yükten kurtarmıştı. 

    Askerden sonra çalışmaya başladığım yerde de bu tarz bir program kullanabilir miyim diye düşündüm. Her ne kadar askerde biraz kendimi geliştirmiş olsam da hali hazırda var olan bir sistemi alıp, bozulan kısımlarını düzeltip, ihtiyaca göre yenilerini eklemiştim. Sıfırdan bir sistem geliştirmemiştim. Bu işi sıfırdan yapmak için öncelikle bir planlama yapmanız gerekiyor. İhtiyaçlarınızı belirleyip bu ihtiyaçlar üzerinden ilerlemek daha efektif sonuçlar almanızı sağlıyor. 

    Bir yandan çalışırken arta kalan zamanlarda da bu programı yapmaya başladım. Özellikle ilk başlarda önemli noktalarda takıldığım için çok fazla zaman kaybettim. Sanırım yapamayacağım diye düşünürken konu ile ilgili araştırmalar yapıyor sonra istediğim sonuca ulaşamayıp yarıda bırakıyordum. Bir ay sonra bambaşka bir şeyi ararken karşıma bir kod dilimi çıkıyor ve takıldığım şeyi çözüp kodlamaya devam ediyordum.  Access ile olan mini geliştirme süreci bundan ibaret.

Elimde ne var ?

    Şu anda kullandığım Access dosyasının içerisinde 3 ana tablo ve 5 tane yardımcı tablo var. Access ile Word bağlantısını gerçekleştirdim. Doldurmam gereken raporları bu bağlantı sayesinde hızlı bir şekilde doldurabiliyorum. Uygun taslak dokümanları kullanarak, raporlama için kullandığım 20 tane Word dosyasını 2 dakikalık bir süre içerisinde doldurabiliyorum. Aynı işi elimle yapmaya kalktığım zaman harcayacağım zaman minimum 45 dakikayı buluyordu. Özellikle takip amacı ile kullandığım bu program sayesinde zamandan tasarruf edebildim. Bunu yapabilmek güzeldi ama bazı kısıtlamalar ile karşı karşıyaydım. Öncelikle devamlı bir USB bellek ile programı yanımda taşımam gerekiyordu. Aynı anda sadece 1 kişi bu programı kullanabiliyordu. 

Google Sheets'e transfer

    Şu anda kullandığım sistemin bir benzerini yapıp buluta transfer olmam gerekiyordu. 2021 yılı Ocak ayının başlarında Google'a transfer olma fikri iyice ağırlık kazanmaya başladı. Microsoft'un Office Online sürümü de vardı ama Google Dokümanlar kadar başarılı çalışmıyordu. Bu yüzden tercihimi Google'dan yana kullandım. Önümde büyük bir sorun var. Word, Excel ve Powerpoint'in karşılığı olarak Google Docs, Sheets ve Slides var. Access'e karşılık gelebilecek herhangi bir program yok. Excel ile Access'de yapılabilecek birçok şeyi yapmak mümkün olabilir ama birtakım sınırlamaları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bilgisayara yüklü olan, 37 yıldır geliştirilen bir program ile bir hafta önce 15. yaş gününü kutlayan, Web tabanlı Google Dokümanlar arasında karşılaştırma yaparken bazı şeyleri göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Elbette bilgisayarda kullandığımız programların gerisindeler ama çok da gerisinde değiller. Excel'de olmayan bazı avantajlardan faydalanma şansımız var. 

    İlk olarak Access'de kayıtlı tablolarımı teker teker Excel formatında (.xls) dışarıya aktardım. Bu tablolardaki verileri Google Sheets'de birleştirdim. Artık bütün verileri bir şekilde Google Sheets'e aktarmayı başardığımıza göre yavaş yavaş kodlamaya başlayabiliriz. Bu yazı çok uzun oldu ama #Apps Script etiketi altında yaptıklarımı paylaşmaya devam edeceğim.

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.