Hangi Oral-B Diş Fırçasını almak mantıklı ?



   2014 yılının Ağustos ayında ablam bana ilk elektrikli diş fırçamı hediye etti. O günden itibaren Oral-B'nin elektrikli diş fırçalarını ve yedek başlıklarını kullanıyorum. Kendi deneyimimden yola çıkarak hangi modelin size göre olduğunu anlatmaya çalışacağım ve diş fırçaları arasındaki temel farklardan bahsedeceğim. Öncelikle konuya elektrikli diş fırçası alınır mı sorusundan başlamak istiyorum. 

    Klasik diş fırçalarından elektrikli diş fırçasına döndüğünüz zaman ilk önce kısa bir alışma dönemi geçiriyorsunuz. Diş fırçalama yönteminiz değişiyor. Bazı diş hekimlerine göre tamamen gereksiz ve hatta zararlı, bazılarına göre de gayet başarılı bulunuyor. Yani en azından sohbet edebildiğim diş hekimlerine göre. Kişisel deneyimim ise şu şekilde; İlk kez dişlerimi elektrikli bir diş fırçası ile fırçaladığımda daha önce dişlerimi hiç fırçalamamış gibi hissettim. Gerçekten işe yaradığını ve ağzımın daha temiz olduğunu düşündüm. Bu durum tamamen psikolojik mi bilmiyorum ama gerçekten işe yaradığını söyleyebilirim. 

Oral-B Pro 500
    Bir elektrikli diş fırçası almaya karar verdiğinizde tercih edeceğiniz marka Oral-B olursa şüphesiz kafanız karışacaktır. Çünkü bir sürü çeşidi var ve fiyatlar arasında uçurumlar var. İlk kullandığım diş fırçasından başlamak istiyorum. İlk kullandığım model giriş seviyesi sayılabilecek Oral-B Pro-Care 500 modeliydi. Ben bu yazıyı yazarken neredeyse 6. yılını dolduracak ve hala aktif olarak kullanılıyor. Bu modelde standart özellikler yer alıyor. Gövdesi su geçirmez, dişlerinizi fırçaladıktan sonra suyun altında yıkayabilirsiniz (ki bence mutlaka yıkayın), kablosuz olarak şarj oluyor ve zamanlayıcısı bulunuyor. Zamanlayıcı nedir ?, Ne işe yarıyor ? diye düşünüyorsanız hemen açıklayayım. Doktorlar dişlerimizi her gün günde en az iki kez, ve minimum iki dakika boyunca fırçalamamızı öneriyorlar. Diş fırçasının içindeki zamanlayıcı da her 30 saniyede bir titreyerek sizi uyarıyor. 2 dakikanın sonunda ise biraz daha fazla titreyerek, minimum süreyi dolduğunu belirtiyor. Açıkçası yeni modele geçene kadar hiç bu titreme ve zaman konusuna yoğunlaşmamıştım.  

   Eğer sık seyahat eden veya seyahat ettiğiniz yerlere bu diş fırçasını götürmek isteyen biriyseniz mutlaka ama mutlaka bu modelden uzak durmalısınız. Çünkü kutusundan seyahat çantası çıkmıyor. Alt tarafı plastik bir seyahat çantası ne kadar önemli olabilir ki ? diye düşünmeyin. Bir poşete koyup taşıdığınız zaman diş fırçasının kıllarının yamulduğunu görebilirsiniz. Benim başıma çok gelen bir durumdu. Alternatif olarak diş fırçası başlıklarını sert bir cisim içinde taşıyabilir veya diş fırçası satın alırken doğrudan seyahat çantası olan modellere yönelebilirsiniz. İş işten geçti ben çoktan seyahat çantası olmayan bir model satın aldım diyorsanız da önerim Aliexpress olacaktır. "Oral B Toothbrush Cover" vb. alternatif aramalar ile işinize yarayabilecek bir seyahat çantası bulabilirsiniz.

   Bu diş fırçasındaki ikinci eksi şarj durumu göstergesi. Şarjınızın gerçekten yüzde kaç kaldığını veya ne kadar olduğunu anlayabilmeniz mümkün değil. Dişlerinizi fırçalarken bir anda şarjınız bitebiliyor. Evet genel olarak bir diş fırçasının şarjı 1 haftaya kadar (Pro 500 - 5 Güne kadar) dayanabiliyor ama takip etmesi zorlaşıyor. Devamlı şarjda tutabilirsiniz, bir problem olmaz deseler de benim gibi ara ara şarja takan bir insansanız şarj etme zamanlarını takip etmeniz gerekecek. Aşağıdaki tabloda hangi diş fırçasının şarjının ne kadar dayandığını görebilirsiniz.

 Model (Seri) Şarj Olma Süresi
Nimh Pilli Modellerde 
(Günde iki kez ve iki dk fırçalandığında) 
 Lityum (Li-lon) Modellerde (Günde iki kez ve iki dk fırçalandığında)
 Vitality 16 Saat 5 Güne Kadar -
 500 16 Saat 5 Güne Kadar -
 1000 22 Saat 7 Güne Kadar -
 2000 22 Saat 7 Güne Kadar -
 2 2000 15 Saat - 2 Haftadan Fazla
 3000 22 Saat  7 Güne Kadar -
 3 3000 15 Saat - 2 Haftadan Fazla
 4000 22 Saat 7 Güne Kadar-
 4 4000 15 Saat- 2 Haftadan Fazla
 5000 22 Saat 7 Güne Kadar-
 5 5000 15 Saat -  2 Haftadan Fazla
 6000 22 Saat  7 Güne Kadar -
 6 6000 15 Saat -  2 Haftadan Fazla
 7000 22 Saat 10 Güne Kadar -
 8000
 Avrupa : 15 Saat, 
 Diğer Ülkeler : 12 Saat
 -
 Avrupa : 2 Haftadan Fazla,
Diğer Ülkeler : 12 Güne Kadar
 9000
 Avrupa : 15 Saat, 
 Diğer Ülkeler : 12 Saat
 -
 Avrupa : 2 Haftadan Fazla,
Diğer Ülkeler : 12 Güne Kadar
* Bu bilgiler P&G'nin sitesinden alınmıştır. 

Bluetooth Teknolojisi ve Akıllı Modeller

Oral-B Genius 8000
    Teknoloji manyağı bir insan olduğum için, 2018 Yılının Eylül ayında Bluetooth teknolojine sahip Oral-B Genius 8000 modeline geçtim. 9000 ile 8000 arasında araştırma yaptım ve fiyatını da göz önünde bulundurarak tercihim 8000'den yana oldu. Öncelikle 500 serisi ile 8000 serisi arasında karşılaştırma yapmak gerekirse en önemli özelliğinin Bluetooth ile bağlanabilme olduğunu görüyoruz. İşin esprisi ne diye soracak olursanız, telefonunuza yüklediğiniz program ile diş fırçanızı senkronize edebiliyorsunuz. Bu sayede fırçalama sürelerinizi ekranda takip edebiliyorsunuz. Ayrıca programdaki bir mod sayesinde ağzınızı 4 bölüme bölerek, bütün bölümlerin eşit bir şekilde temizlenmesini sağlayan bir mod da bulunuyor. (Cep telefonunuzun ön kamerasını kullanarak). 




    Diş fırçasında ayrıca 5 farklı fırçalama modu bulunuyor. Normal modda kullandığınız zaman herhangi bir ışık yanmıyor. Geri kalan 4 mod sırasıyla Pro, Hassas, Parlatıcı, Masaj olarak isimlendirilmiş. Modlar arasında geçiş yaptığınız zaman ilgili modun ışığı yanıyor. Genellikle normal modda fırçalıyorum. Modlar, başlık dönüş hızını değiştirmenizi sağlıyor. Pro modda başlık daha hızlı dönerken, hassas modda daha yavaş dönüyor. Masaj modunda titreşim veriyor vs.

  Diş fırçasının üst kısmında ışıklı bir bölüm var. Bu bölümün ışığını zevkinize göre değiştirebiliyorsunuz. Buradaki ışık süs için konulmamış. Dişlerinizi fırçalarken olması gerektiğinden daha fazla bir basınç uygularsanız sizi uyarmak için ışığın rengi kırmızıya dönüşüyor. Özellikle ilk başlarda alışana kadar gayet yararlı bir özellik. Alıştıktan sonra genellikle çok baskı uygulamadığınız için kırmızı rengi göremiyorsunuz.

   Bluetooth'lu modelin en önemli özelliği daha önce de belirttiğim gibi telefonla senkronize olabilmesi. Bazen telefonun şarjı olmadığı için, bazen de üşendiğim için dişlerimi fırçalarken telefonumu kullanmıyorum. Kendi hafızasında bilgileri tutuyor ve telefonunuza tekrar bağlandığınızda fırçalama seanslarınızı senkronize ediyor. Yukarıdaki Youtube videosunda programın eski versiyonunu görebilirsiniz. Aslında görsellik olarak çok bir fark yok. Program içerisinde devamlı iyileştirilmeler yapılıyor. 2018 yılında kullanmaya başladığım zaman bir çok hatalar vardı. Şu anda daha kullanılabilir bir yapıda olsa da ufak hataları hala daha var. Umarım zamanla çok daha iyi bir hale gelir.

   Diş fırçası başlığı olarak CrossAction ve 3D White kullanıyorum. Sanırım en çok tercih edilen modeller bu iki model. Önerebileceğim bir model yok çünkü herkesin rahat ettiği başlık farklı oluyor. Bence bütün başlıkları denemeye çalışın ve sonunda size uygun olanların ekonomik paketlerini satın alın. Belki yukarıdaki tablo seçim yapmanızda biraz olsun size yardımcı olabilir. 

   Diş fırçası içinse durum biraz daha farklı. Mesela ben 9000 modeli yerine 8000 modelini seçtim. Bugün olsa yine aynı seçimi yapardım. 9000 modelinin saklama kutusunu Powerbank olarak kullanabiliyorsunuz ve diş fırçanızı şarjda tutabiliyorsunuz. Yani 10 - 12 günden fazla seyahat ettiğim hiç olmadı. Benim için gereksiz bir özellik olduğu için tercih etmedim. Ek olarak Dil temizleme modu bulunuyor. Dişlerimi fırçaladıktan sonra, diş fırçasını kapatıp dilimi o şekilde fırçaladığım için o moda da ihtiyaç duymadım.

   8000 serisinin kutusundan çıkan cama yapıştırma aparatı aslında sağlam ama benim telefonum ağır kalıyor sanırım (koruma kılıfı vs. de olunca), o yüzden düzgün bir şekilde kullanamadım. Diş fırçalarını koymaya yarayan ünite çok kullanışlı. Bu ünite Aliexpress'de de satılıyor. Eğer elinizde yoksa kapaklı olan versiyonunu öneririm.

   Son çıkan 10000 ve 20000 serilerini kullanma şansım olmadı. Görebildiğim kadarıyla yapay zeka ekleyerek dişlerinizi ne şekilde fırçaladığınızı öğrenmeye yarayan bir mod bulunuyor. Ne kadar gerekli ve ne kadar kullanışlı tartışılır.

  8900 serisi gibi seriler daha doğrusu paketler mevcut. İki tane 8000 serisi diş fırçası bulunuyor bu kutuların içerisinde.  Ama iki tane taşıma çantası beklemeyin. Sadece 8000 serisinin kutusu + bir adet diş fırçası şeklinde düşünebilirsiniz. Eşinizle veya bir aile bireyinizle kullanmak istediğiniz zaman iyi bir seçim olabilir.

  Kız arkadaşıma hediye olarak Pro 750 modelini almıştım. Teknolojik zımbırtılar ile uğraşmak istemeyeceğini biliyordum. Seyahat çantasının olması önemliydi. İleride benim diş fırçamı beğenirse yeni modellere geçiş yapabiliriz. Bunu belirtmemin nedeni şu, Bluetooth teknolojisi ile telefonunuza bağlanıp diş fırçalamak sizi cezbetmiyorsa, daha uygun modellere göz atmanızı tavsiye ediyorum. Sonuçta kullanılan diş fırçası başlıkları aynı. Kullanmayacağınız bir özellik için fazla para vermeniz gereksiz.

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.