Amarula



Amarula , Güney Afrika'da yetişen Marula ağacı , kremalı likör ve şekerden yapılan bir içkidir. Marula ağacı Fil ağacı ve Evlilik ağacı olarak da anılır.Bu ağaç olgunlaşmaya başladığında meyvasında alkol oluşur. Meyvasında alkol bulunan tek ağaçtır .Amarula isimli içki ilk kez 1989 yılında piyasaya sürüldü. Baileys'in İrlenda Kremasından yapılan (Irish Cream) liköründen sonra en çok satılan ikinci likörlü içki oldu. Bu içki özellikle Brezilya'da ,Güney Amerika'nın doğu ve güney kıyılarında çok tutuldu. Amerika pazarında da yerini aldı. Marula Ağacına Fil Ağacı da denmesinden dolayı Amarula içkisinin üzerinde fil resmi bulunur. Sosyal sorumluluk çerçevesinde Bailey's firması filleri koruma altına almıştır.

Ağacın hafif sarıya çalan renkteki meyveleri terebentin gibi keskin aromalı ve ekşi ve suludur ayrıca bir portakalın 8 katı kadar C vitamini içermekte olduğu için vitamin yönünden oldukça zengindir. Taze olarak tüketilip satıldığı gibi, meyvelerinden (içindeki büyük tohumundan) elde edilen amarula yağı yemeklere katılabilir. İçerdiği deriye faydalı asit, yağ ve mineraller nedeniyle kozmetik sektöründe hatta dericilikte kullanılmaktadır.

Marula ağacının ve Amarula içkisinin hikayesi kısaca böyle. Afrika'da yetişen bu ağacın meyveleri hayvanlar tarafından çok seviliyor. Zürafasından maymununa kadar bir çok hayvan bu ağacın meyvesini yiyebilmek için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. ''Animals Are Beautiful People'' adlı James Ulys tarafından çekilen 1974 tarihli belgeselden görüntülerle baş başa bırakıyoruz sizi. Bu meyveleri yiyen hayvanların sonunu tahmin etmek hiç de zor değil 😄 .



Amarula Ağacının Meyvesi

Merak Edenler için Amarula isimli içki Türkiye'de de satılıyor ama şu sıralar bulmak pek kolay değil. İnternette biraz araştırma yaptım ve iki kadehten sonra sarhoş ettiğine dair yazılara rastladım. 

Fiyatına gelince; bu içki 2007 yılında 56 TL'ye, 2017 yılında ise 77 TL'ye (70cc boyutundaki şişesi) bulunabiliyordu. 10 yıl aralıklarla fiyatı bu şekilde değişti ama şu anda bu içkiyi bulmak pek kolay değil.

Bu bitkinin fidanı (Marula) internette satılıyor. Yaklaşık 115 TL civarında internetten bu fidanı bulmak mümkün. Satıcının belirttiğine göre yaşam koşulları şu şekilde;


Dikim yeri:  Yarı güneşli, güneşli alanlar
Önerilen:  Küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun
Toprak:  Besince zengin, humuslu, drenajı yüksek toprak
Büyüme hızı:  Hızlı
Çiçeklenme dönemi:  Bahar ayında
Dona dayanıklılık:  Donlara dayanıklı
İklim kuşağı:  Soğuğa dayanıklı türlerden olup -7 dereceye kadar dayanabilir.
Ömrü:  Çok yıllık kalıcı bitki

Bu yazıyı 25 Aralık 2007 tarihinde yazdım. Gelen yorumlar üzerine 2017 yılında tekrar güncelledim. Amarula içkisini nereden bulabileceğinizi bilmiyorum. Ayrıca gelen sorular üzerine tekrar araştırma yapıp internette bulduğum ilandakı bilgileri sizinle paylaştım. Amarula ağacının fidanını da satmıyorum. 😕 İçki ve Ağaç konusunda bir bilgim yok kısacası. Bu yazıyı yazma nedenim aşağıdaki üç video. Bu konularda size yardımcı olamadığım için üzgünüm.

"Saru Mo Ki Kara Ochiru" diye bir Japon atasözü vardır. Bu söz "Maymunlar bile ağaçtan düşer" anlamına gelir. Maymunların neden ağaçtan düştüklerini aşağıdaki vidyolarda görebilirsiniz 😊😊😊...








Yorumlar

  1. Emre Bey,

    Yorumlar kısmındaki hata yüzünden sorunuza yorumunuzun altında cevap veremedim. Cevabı yazının içine not olarak iliştirdim. Yardımcı olamadığım için üzgünüm.

    YanıtlaSil
  2. Bu sayfada da amarula hakkında bilgiler görmüştüm ne tesadüf
    https://www.viskifiyatlari.org/amarula-likoru-fiyati/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Bu yazıyı yazma tarihim 25 Aralık 2007. Keşke o günlere geri dönebilip tekrar genç olabilseydim. Tesadüf olan şey sanırım 3 hafta öncesinde yazılmış olan yazı 😉

      Sil
Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.