Su Mu Geçirmez ?


Giyilebilir teknolojinin giderek geliştiği ve hayatımızın bir parçası olduğu bir gerçek. Giyilebilir teknoloji nasıl başladı, nerden nereye geldiği konusunda muhteşem bir yazı yazılabilir ama teknoloji konusunda en büyük takıntılarımdan birine değineceğim; "Su Geçirmezlik". Teknolojik herhangi birşeyin üzerinde IP67 , IP68 gibi ibareler varsa ilgimi çekiyor. İçimden "Vayyy bu iyiymiş" diyorum. IP67 gibi kavramların ne anlama geldiğiyle ilgili bir yazı yayınlamıştım. Gözatmak için buraya bakabilirsiniz.

"Su geçirmez" kavramı aslında yıllardır hayatımızın içinde. Kol saatlerimizin çoğu belli metrelere kadar su geçirmeme özelliğine sahip. Ama iş saat olayını biraz aşıp cep telefonu, fotoğraf makinesi, tablet, mp3 çalar gibi ürünlere gelince işin rengi değişiyor. İşte IP standartları ve Waterproof ürünler ile maceralarım...


Nokia 5210

Aslında herşey Nokia 5210 ile başladı. Zamanın dev telefon üreticisi Nokia "Arkadaşım ben bir telefon yaptım, inanır mısın su geçirmiyor" dediğinde büyük olay olmuştu. IP67 vb. koruma standartına sahip olmayan ama Nokia'ya göre su geçirmeyen bu telefonun Termometre sensörü gibi özellikleri çıktığı zamana göre -- ki bu zaman 2002'nin birinci çeyreğine tekabül ediyor -- gayet etkileyiciydi. Darbelere karşı dayanaklı sayılabilirdi ama Türk insanının elinden kurtulamazdı."Nasıl su geçirmiyor öyle şey olur mu ?" mantığıyla telefonu akvaryuma atan vatandaşlarımız, yeni bir akvaryum süsüne sahip olmanın dayınılmaz hafifliğini yaşadılar. Çünkü telefon suya dayanıklıydı, su geçirmez değildi. 5210 ile benim nasıl bir ilişkim olduğuna gelecek olursak. Kuzenimde (Fırat Abim) bu telefonu gördüğümde çok etkilenmiştim. Vayy hacı keşke bende de olsa demiştim. Can sıkıntısından telefonu devamlı söküp takardık. Zaten kapsül şeklinde dizayn edilen sistem belli bir kullanımdan sonra deforme olup kendiliğinden sökülmeye başlıyordu. Nokia 5210'un şanına yakışır bir sonla uğurladık. Abim telefonu cebinde unutup denize girince ( Kendisi Sahil Güvenlik nasıl unutur demeyin) telefonu sonsuzluğa uğurladık.

Canon D10

Daha yakın bir geleceğe dönecek olursak. 10 metre derinliğe kadar su geçirmez (Waterproof) ve 1.22 metre yükseklikten düşme ve darbelere karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan Canon Powershot D10 eksi 10 dereceye kadar soğuk ortamlarda çalışabiliyor. 2009 yılının başlarında tanıtılan kamera Canon'un ilk su geçirmez makinesi olma özelliğini taşıyor. D10 modelinden sonra D20 ve D30 modelleri piyasaya sürüldü. D10 modeli ile D30 modeli arasındaki evrimde göze çarpan özellikler : Daha ince olması, daha geniş bir açıyla fotoğraf çekebilmesi, 25 metreye kadar su geçirmemesi.


2009 yılının Aralık ayından beri kullanmakta olduğum fotoğraf makinesini suya sokmak geçmiş tecrübelerimin verdiği korkuyla 6 ayımı aldı. Su altındaki fotoğraflarımın %95'ini çektiğim ve hala daha severek kullandığım Canon D10 gayet başarılı bir ürün. (Rip 2016 Ağustos) Gönül rahatlığıyla D30 modelini alabilirsiniz. 


Sony NWZ-W Serisi

NWZ-W202
Müzik dinlerken kablolar tam bir işkence olabiliyor. Özelikle de yolda yürürken ve spor yaparken. Bu sorunuma çözüm ararken Sony'nin 2009 yılında piyasaya sürdüğü NWZ-W202 modeliyle tanıştım. 2 gb belleğe sahip olan bu ürünün en büyük dezavantajı insanların uzaylıymışsınız gibi size bakması. Rahatlığı ve kullanışlı olması, şarjının 12 saate kadar dayanması,tuş takımı kulaklığın üzerinde olduğu için kolay bir şekilde kontrol edilmesi bu dezavantajı ortadan kaldırıyor.

NWZ-W252
W202 IP koruma sertifikasına sahip değil. Spor yapan insanlar çok terledikleri için kulaklığa su kaçma sorunları görüldü. Birçok cihaz bu sorun yüzünden bozuldu. Kullandığım cihazda da sarj problemi çıktı. Garanti süresi devam ettiği için Sony ürünü yenisiyle değiştirdi. Tabi cihaz bozulduğunda W202 satılmadığı için, bir üst modeli olan W252 modeli ile değiştirdiler. W252 modelinde Sony'nin başını ağrıtan sorun giderildi ve IPX5*2 sertifikasına kavuştu. ZAPPIN modu ve hızlı şarj modu gibi yeniliklerle gelen ürün 2 gb belleğe sahip.

NWZ-W262
W202 ve W252 modelinin en büyük sorunu aslında çok güzel bir görüntü katan mıknatıs özelliği. Mıknatıslı yapı sayesinde kulaklıklar birbirine bitişik bir şekilde duruyor ve sarj aletine bağlanınca kalp şeklini alıyor. Mıknatıslı yapı birbirinden ayrılınca mp3 çalar açılıyor ve müzik dinleyebiliyorsunuz. Çantanızda veya cebinizde yanlışlıkla açılırsa şarjınız siz farkında olmadan bitiyor. Sony bu yüzden bir taşıma kılıfı veriyor ama o taşıma kılıfını her yere götürmek mümkün olmuyor. Bu sorunu çözmek için mıknatıslı konsepten vazgeçen Sony, W262 modelini piyasaya sürdü. Bu modelle birlikte mıknatıs kalktı ve kulaklıkların boyutu küçüldü. Boyut küçülünce sarj süresi de 8 saate düşmüş oldu.

NWZ-W273
Bu iki özellik için W252 bırakılıp, W262 alınmazdı. Mıknatıs problemini bir şekilde kontrol edebiliyordum ama W273 modeli piyasaya çıkınca bu modeli almalıyım dedim. Yeni çıkan modele Waterproof özelliğini ekleyen Sony dikkatimi çekmeyi başarmıştı. 2 metre derinliğe kadar su geçirmezlik özelliğine sahip olan ürünü havuzda yüzerken de kullanabiliyorsunuz.  3 dakika hızlı sarj özelliğiyle 60 dakika müzik dinleyebildiğiniz ürünü 1,5 saatte tam şarj edebilir, 8 saat boyunca kesintisiz müzik dinleyebilirsiniz. Playlist özelliğinin eklenmesiyle daha kullanışlı bir hal alan W273'ün ve bütün NWZ-W serisinin bana göre eksi özelliği Bluetooth özelliğinin olmaması. Bluetooth özelliğiyle kablosuz kulaklık olarak kullanabilmek çok güzel olurdu. (Sony Nwz-WS613 Bluetooth destekli modelin incelemesi çok yakında)

Sony Xperia Go

Su Geçirmeyen Canavar
HTC Incredible S ilk bozulduğu zaman (bu macerayı bir ara anlatırım) telefonsuz kalmıştım. Orta sınıf ve başarılı bir telefon arıyordum. Kipa'da dolaşırken Sony Center'da gözüme Xperia Go'nun tanıtım videosu çarptı. Yukarıdaki videoda görebileceğiniz gibi her türlü işlemden sağ çıkabilen Xperia Go IP67 sertifikasına sahip. Dualcore 1 GHZ işlemci, 512 MB RAM, 8 GB hafıza ve 5 MP kamerasıyla başarılı bir orta sınıf telefon. Amiral gemisi diye tabir edilen Z1 ve Z2 modellerinde bile IP58 sertifikasının olması dayanıklılık açısından Xperia Go'yu bir adım önce çıkartıyor. Xperia Z3 IP68 sertifikasıyla piyasaya sürülecek. Şu anda ablamın kullandığı telefonu dayanıklı bir orta sınıf telefon olarak tanımlayabilirim.



Corsair Flash Voyager


16 Gb kapasiteye sahip USB belleğin dış yapısı kauçuk olduğu için sıvı teması, yüksek ve düşük sıcaklığa maruz kalma (0-75 derece arası), yüksek basınç ve düşme gibi durumlara karşı koruma özelliğine sahip.Suya düşerse bozulacağı garanti ama çoğu USB bellekten dayanıklı olduğu kesin. Bu arada 200 metreye kadar su geçirmeyen Flash Survivor modeli hedeflerim arasında...

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.

Arşiv

İletişim Formu

Gönder