Su Mu Geçirmez ?
Giyilebilir teknolojinin giderek geliştiği ve hayatımızın bir parçası olduğu bir gerçek. Giyilebilir teknoloji nasıl başladı, nerden nereye geldiği konusunda muhteşem bir yazı yazılabilir ama teknoloji konusunda en büyük takıntılarımdan birine değineceğim; "Su Geçirmezlik". Teknolojik herhangi birşeyin üzerinde IP67 , IP68 gibi ibareler varsa ilgimi çekiyor. İçimden "Vayyy bu iyiymiş" diyorum. IP67 gibi kavramların ne anlama geldiğiyle ilgili bir yazı yayınlamıştım. Gözatmak için buraya bakabilirsiniz.
"Su geçirmez" kavramı aslında yıllardır hayatımızın içinde. Kol saatlerimizin çoğu belli metrelere kadar su geçirmeme özelliğine sahip. Ama iş saat olayını biraz aşıp cep telefonu, fotoğraf makinesi, tablet, mp3 çalar gibi ürünlere gelince işin rengi değişiyor. İşte IP standartları ve Waterproof ürünler ile maceralarım...
Nokia 5210
Aslında herşey Nokia 5210 ile başladı. Zamanın dev telefon üreticisi Nokia "Arkadaşım ben bir telefon yaptım, inanır mısın su geçirmiyor" dediğinde büyük olay olmuştu. IP67 vb. koruma standartına sahip olmayan ama Nokia'ya göre su geçirmeyen bu telefonun Termometre sensörü gibi özellikleri çıktığı zamana göre -- ki bu zaman 2002'nin birinci çeyreğine tekabül ediyor -- gayet etkileyiciydi. Darbelere karşı dayanaklı sayılabilirdi ama Türk insanının elinden kurtulamazdı."Nasıl su geçirmiyor öyle şey olur mu ?" mantığıyla telefonu akvaryuma atan vatandaşlarımız, yeni bir akvaryum süsüne sahip olmanın dayınılmaz hafifliğini yaşadılar. Çünkü telefon suya dayanıklıydı, su geçirmez değildi. 5210 ile benim nasıl bir ilişkim olduğuna gelecek olursak. Kuzenimde (Fırat Abim) bu telefonu gördüğümde çok etkilenmiştim. Vayy hacı keşke bende de olsa demiştim. Can sıkıntısından telefonu devamlı söküp takardık. Zaten kapsül şeklinde dizayn edilen sistem belli bir kullanımdan sonra deforme olup kendiliğinden sökülmeye başlıyordu. Nokia 5210'un şanına yakışır bir sonla uğurladık. Abim telefonu cebinde unutup denize girince ( Kendisi Sahil Güvenlik nasıl unutur demeyin) telefonu sonsuzluğa uğurladık.
Canon D10
Daha yakın bir geleceğe dönecek olursak. 10 metre derinliğe kadar su geçirmez (Waterproof) ve 1.22 metre yükseklikten düşme ve darbelere karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan Canon Powershot D10 eksi 10 dereceye kadar soğuk ortamlarda çalışabiliyor. 2009 yılının başlarında tanıtılan kamera Canon'un ilk su geçirmez makinesi olma özelliğini taşıyor. D10 modelinden sonra D20 ve D30 modelleri piyasaya sürüldü. D10 modeli ile D30 modeli arasındaki evrimde göze çarpan özellikler : Daha ince olması, daha geniş bir açıyla fotoğraf çekebilmesi, 25 metreye kadar su geçirmemesi.
2009 yılının Aralık ayından beri kullanmakta olduğum fotoğraf makinesini suya sokmak geçmiş tecrübelerimin verdiği korkuyla 6 ayımı aldı. Su altındaki fotoğraflarımın %95'ini çektiğim ve hala daha severek kullandığım Canon D10 gayet başarılı bir ürün. (Rip 2016 Ağustos) Gönül rahatlığıyla D30 modelini alabilirsiniz.
Sony NWZ-W Serisi
NWZ-W202 |
NWZ-W252 |
NWZ-W262 |
NWZ-W273 |
Sony Xperia Go
Su Geçirmeyen Canavar |
Corsair Flash Voyager
16 Gb kapasiteye sahip USB belleğin dış yapısı kauçuk olduğu için sıvı teması, yüksek ve düşük sıcaklığa maruz kalma (0-75 derece arası), yüksek basınç ve düşme gibi durumlara karşı koruma özelliğine sahip.Suya düşerse bozulacağı garanti ama çoğu USB bellekten dayanıklı olduğu kesin. Bu arada 200 metreye kadar su geçirmeyen Flash Survivor modeli hedeflerim arasında...
Yorumlar