Hey Google, Bilgisayarı Aç


      Sesli komut verip bilgisayarı açıp kapatmak güzel olur muydu ? Cevabınız evet ise masaüstü bilgisayarınız için sesli komut ile nasıl aç - kapa yapacağınızı anlatacağım. Hazırsanız başlayalım.

    İşim sebebiyle yoldayken veya evde değilken ara sıra evdeki masaüstü bilgisayarıma bağlanmam gerekiyor. Çok sık bağlanmam gerekmese de ara sıra başıma gelen bir olay. Ne zaman bağlanmam gerektiğini de bilemediğim için evde değilken bilgisayarımı kapatıyorum. Bu duruma bir çözüm bulmam gerekiyordu ve araştırmalara başladım. Öncelikle aklıma gelen ilk şey "Wake on Lan" teknolojisi oldu. Wake on Lan ile internet ağınıza bağlı bilgisayarları bir tetikleyici ile açabiliyorsunuz. Tetikleyici dediğim şey (Trigger), telefonunuza yüklediğiniz bir program sayesinde verdiğiniz bir komut (otomatik de olabilir) veya fiziki bir eylem olabilir. Google Play Store'da bir çok Wake on Lan uygulaması buldum ve denedim. Aynı Wi-Fi ağına bağlı olduğum sürece sıkıntı olmadan telefonumdan bilgisayarımı açabiliyordum. Ama telefonumu mobil internete geçirdiğim zaman maalesef işler değişiyordu. Statik IP de kullanmadığım için bu işler beni aşar diyerek vazgeçtim. 

     Aradan belli bir süre geçti. Yine böyle bir gün Aliexpress bataklığında dolaşırken 😄 bir ürünle karşılaştım. PCI Express'e (PCI-e) takılabilen ve üzerinde Wireless alıcısı olan basit bir kart düzeneği olan bir ürün gördüm. Bu ürün Çin'den alabileceğiniz birçok akıllı ev ürününde de kullanılan eWeLink Smart Home isimli programı kullanıyor. Bu program sayesinde evde olup olmadığınız fark etmeksizin bilgisayarınızı açıp kapatabiliyorsunuz. Bilgisayarınızı açtıktan sonra da Teamviewer ile bilgisayarınızı kontrol edebilmeniz mümkün. eWeLink yazılımı aynı zamanda Google Asistan, Alexa, IFTTT ile de uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. 

Bilgisayarımıza takacağımız kart
    Bu aletin çalışabilmesi için boşta bir PCI-e slotunuzun olması ve anakartınızda SW hattının olması gerekiyor. SW hattı ile kast ettiğim şey kasanın açma tuşunun anakart üzerinde bağlı olduğu pinler. Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz gibi kartın sağ tarafında yan yana iki pin bulunuyor. Kasanın açma kapama tuşuna bağlı olan kabloyu yanlış hatırlamıyorsam alttakine takıyoruz. Diğer pini de direk anakartımızın üzerinde yer alan SW hattını taktığımız kısıma takıyoruz. Bağlantıyı bu şekilde yaptığımız için bilgisayar kasasının üzerinde bulunan açma tuşu da işlevini kaybetmemiş oluyor. Kartın üzerinde bulunan düğmeye bastıktan sonra telefonumuza yüklediğimiz eWeLink uygulaması ile kartı Wi-Fi üzerinden internete bağlıyoruz. Artık istediğimiz her yerden bilgisayarın açık olup olmadığını görebilir ve bilgisayarı açıp kapatabiliriz.
Eğer bilgisayarınıza Teamviewer uygulamasını yüklerseniz, Windows şifre ekranından itibaren bilgisayarınızı uzaktan kontrol edebilirsiniz.

Sesli Komut verme

   Ürünün IFTTT desteği olduğunu gördüğümde aklıma hemen sesli komut tanımlayabileceğim geldi. Ürünü alır almaz da ilk yaptığım şeylerden birisi IFTTT ile bağlantısını kurmaktı. Bu bağlantıyı kurabilmek için IFTTT'ye giriş yaptıktan sonra servisler bölümüne gelin. eWeLink Smart Home servisini bulun. eWeLink için oluşturduğunuz kullanıcı adı ve şifreyi girerek servisi IFTTT'ye bağlayın. Eğer daha önce eklemediyseniz Google Assistant servisini de aynı şekilde ekleyin. Daha sonra iki servisi birbirine bağladığınızda artık sesli komut ile (maalesef henüz Türkçe desteği yok) bilgisayarınızı açıp kapatabileceksiniz.
IFTTT ile ilgili detaylı bir yazı yazmayı planlıyorum. Bu yüzden IFTTT kısmını hızlıca geçtim.

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.