Muhteşem (!) Amazon Prime İndirimleri


    Amazon Prime indirimleri 13 - 14 Ekim tarihlerinde Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildi. Amazon Prime sistemi ne kadar övgüyü hak ediyorsa, Prime indirimleri o kadar eleştiriyi hak ediyor. 2020 Amazon Prime indirimlerini yerden yere vurmadan önce "Yiğidi öldür hakkını ver" diyerek, Amazon Prime sistemini ve başarılı fiyat politikasından bahsederek bu yazıya başlamak istiyorum. 

    Sanırım Amazon Prime Türkiye servisinin resmi olarak ilk açıldığı gün (15 Eylül 2020) servise kayıt oldum. Kayıt olduğum tarihi tabii ki hatırlıyorum ama resmi açılış tarihinin 15 Eylül olup olmadığından emin değilim. Bir aylık deneme süresince hem alışveriş, hem Video, hem de oyun servislerini kullandım. Üyelik ücretinin 7,90 ₺ olması çok büyük bir avantaj. Amazon Prime üyelerine özel olarak uygulanan günün fırsatları kısmından uygun ürünler bulabilirsiniz. Ben gayet makul bir fiyata (460 ₺) Seagate'in 2 TB taşınabilir hard diskini indirimlerden önce satın aldım. Piyasada (Hepsiburada vb. alışveriş sitelerinde) aynı ürünün fiyatı 540 ₺'den başlıyordu. 80 ₺ indirim gayet cazip geldi ve satın aldım. 

    Ürün Kolay gelsin dağıtım sistemiyle bana gönderildi. Satın aldığım günün ertesi günü ürün elimdeydi. Öncelikle Kolay gelsin sisteminin çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Daha önce bu dağıtım firmasının adını duymadığım için "Kargoya verildi, verilen kargo şirketi Kolaygelsin" yazısını okuduğumda yanlış yazdıklarını düşünmüştüm ama gerçekten böyle bir şirket varmış. Sistemlerini çok ama çok beğendim. Kuryenin nerede olduğunu internet üzerinden takip edebiliyorsunuz. Aralıklarla kuryenin yeri güncelleniyor. SMS mesajları ile bilgilendiriliyorsunuz. "Ürününüzün 2 saat içerisinde teslimatı öngörülmektedir lütfen evde olup olmadığınızı onaylayınız" tarzında SMS mesajları alıp, eğer evde değilseniz komşunuza, bakkalınıza bırakılmasını isteyebiliyorsunuz. Kolay gelsin sisteminden inanılmaz memnunum. Keşke diğer dağıtım şirketleri de bu şekilde çalışsa. Umarım bu sistem bozulmadan, daha da geliştirilerek devam eder.

Bu tarz arabalarla dağıtıma çıkıyorlar

    Amazon Prime avantajlarına geri dönecek olursak eğer "Prime Video" ve "Prime Gaming" kısımları da gayet başarılı. Bu servisler yeni açılan servisler olduğu için biraz zaman vermek gerekiyor. Zamanla bütün dizi ve filmlere Türkçe altyazılar eklenir. Çeşitlilik biraz daha artar diye düşünüyorum. "The Boys" dizisinin 2 sezonunu izledim. Enteresan bir dizi başka bir yazımda kendisinden bahsederim. İşin oyun kısmına göz atacak olursak Twitch platformu ile haşır neşirseniz işinize yarayabilecek büyük bir artısı var. Sevdiğiniz yayıncıya üye olarak destek verebiliyorsunuz. Ayrıca bedava oyunlar ve bazı oyunlar için oyun içi eşya / puan / para hediyeleri de olabiliyor. 

    Amazon Prime sisteminden bahsettiğimize göre Muhteşem (!) Amazon Prime indirimlerinden bahsedebiliriz. Öncelikle Amazon bu indirim döneminde bariz bir şekilde sınıfta kaldı. Sunulan ürün çeşitliliği, indirim oranları Aliexpress, Hepsiburada, N11 gibi rakiplerinden alışık olduğumuz çeşitlilik ve indirim oranlarından çok uzaktı. Evet belli başlı ürünler için güzel indirimler vardı ama bu ürünlerin sayısı çok azdı. 13 Ekim 00.00'da site aşırı yoğunluktan dolayı çöktü. İnsanlar büyük beklentiler ile siteye saldırdılar. İndirim yapılan ürünlerin belli bir kotası olduğu için ve acele eden kazanır şeklinde bir sistem olduğu için insanların hücum etmesi normal. Sitenin dayanamayıp çökmesi de normal karşılanabilir. Bu tarz durumları rakiplerinde de görebiliyoruz.  


    Neden sınıfta kaldı yorumumu örneklendirerek açıklamak istiyorum. Amazon Türkiye ilk açıldığı zaman ara ara güzel indirimler yapıyordu. Mesela Philips Hue akıllı ışık setini piyasa fiyatları ile karşılaştırma yaptığımız zaman gayet makul fiyatlara satmıştı. Amazon Prime indirimlerinde de hangi ürünlere indirim yapılacağı öncesinden sızdırılmıştı. Philips Hue akıllı ışık sistemlerinde % 40'a varan indirimler olacağını biliyorduk. İndirim günü geldiği zaman gördük ki sadece Philips Hue akıllı buton % 40 oranında indirime girmiş (60 ₺ civarında), diğer ürünlerden de sadece Philips Hue Go v2 ürünü fiyat olarak cazip bir noktaya indirilmiş. Geri kalan ürünler rakiplerinde de (Hepsiburada vb. sitelerde) yakın fiyatlara satılıyordu. Xiaomi Mi Box S 4K 468,53 ₺ den 409 ₺ ye düşmüştü. 13 Ekim sabahı saat 9 gibi siteye girip alışveriş yapmak istediğinizde bu fiyattan alabilirdiniz. Saat 10.00, 10.30'dan itibaren aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Çünkü ürünün fiyatı 468,53 ₺ olarak görülüyordu. Sabah acaba alsam mı almasam mı diye düşünüp, bir çılgınlık yapayım ne olacak yahu diyerek aldığım üç ürünün fiyatı sabah 10.30'dan sonra arttı. Erken gelen kaptı ama indirimlerin iki gün olmasının pek bir esprisi olmadı.

    Aldığım ürünlerden birkaç örnek verecek olursam TP-Link HS100 akıllı priz 158,84 ₺ den 111,19 ₺'ye, Oral-B yedek diş fırçası başlığı (sadece Sensitive ultra olan) 69,83₺ den 55,86₺ ye düştü. Microsoft Bluetooth mouse 168,83'den sanırım 108 ₺ ye düşmüştü. Farenin fiyatını net olarak hatırlayamıyorum.  Bu fiyatlar da dediğim gibi saat 10.30 gibi indirimsiz hallerine geri dönmüştü. 

    İndirimli ürünlere adet sınırı koymaları çok iyi olmuş. Böylece daha fazla insan indirimlerden yararlanma şansı buldu. Örneğin Philips Hue akıllı butondan en fazla 2 adet satın alabiliyordunuz. Eş, dost, akraba hesaplarını kullanarak bir tane daha sipariş verdim. Ertesi gün "Kolay gelsin" ile kargo elimdeydi fakat bir sıkıntı vardı. Sipariş ettiğimiz ürün yerine Antalya / Alanya'da yaşayan bir kullanıcının sipariş ettiği piller elimize geçti. Böyle bir şey başınıza gelirse aklınızda olsun müşteri temsilcisi ile irtibata geçin. Size ürünü iade edebilmeniz için bir kod veriyorlar. MNG kargo ile yanlış gelen ürünü iade ediyorsunuz. 

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.