Bilgisayar için Oyun Kolları Karşılaştırması


    Bugüne kadar bilgisayarda oyun oynamak için kullandığım kollar arasında karşılaştırma yapmak ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Deneyimlerinden yola çıkıp, en kötüden en iyiye doğru sıralamak istiyorum. Her şey hazırsa başlayalım.

Kontorland KT-1080e

    Tabii ki bu sevdaya az parayla neler yapabilir umuduyla başladım. Kontorland KT-1080e modeli hem çok ucuzdu, hem de ileride bir gün PS 3 alırsam beraber de kullanabilirdim. Evet gereksiz özellikler ile kendimi kandırmış olabilirim ama bu kolun en büyük sorunu kablolu olmasıydı. Özellikle oyun kolunuzun ve kulaklığınızın kablosuz olmasını şiddetle öneriyorum. Malzeme kalitesinin kötü olması ve belli bir yerden sonra her oyunda kullanamadığınızı anladığınızda büyük hayal kırıklığı yaşıyorsunuz. Belki üçüncü parti uygulamalar ile oyun oynama sıkıntısı çözülebiliyor ama kablolu ve ergonomik olmayan yapısıyla en alt sırayı hak ediyor.

 Kontorland

Gamesir G4s

    Bir zamanlar her yerde satılan (ben D&R'dan almıştım) ama şu anda hiçbir yerde bulamadığım GameSir firmasının çoklu bağlantı seçeneğine sahip oyun kolu. Ben bu kolu telefonda oyun oynamak için satın almıştım. İçinden çıkan Dongle'ı ile birlikte bilgisayarda da kullanmak mümkün.  

    Telefon için üst tarafından açılan tutacağı ile birlikte beni PSP zamanlarıma geri götürdü. Tutacak kısmı eğer çok kalın bir koruyucu kılıf kullanmıyorsanız size sıkıntı yaratmayacaktır. Ben Samsung Note 7 Fan Edition telefonum ile denedim. VRS Design marka çok kalın bir kılıf ile kullanıyorum. Yerine oturtması bazen zor olabiliyor. Bu kol ile telefonda ne kadar oyun oynadın diye sorsanız  4 - 5 saati geçmez. 

    Kablosuz olması, birçok platformu desteklemesi artı özellikleri ama Kontorland marka oyun kolumdan sadece bir tık daha iyi bir ergonomisi var. Çok ergonomik olduğunu söyleyemeyeceğim. Bluetooth ile Android cihazlara kolayca bağlanabiliyorsunuz veya daha önce de belirttiğim gibi Dongle yardımı ile Windows'da oyun oynayabiliyorsunuz. 

    Android oyun performansı iyi ama bluetooth ile bağlandığım zaman pilin biraz hızlı tükendiğini fark ettim. Zaten 800 mah bir pil kapasitesi var. Hassasiyet olarak başarılı bir ürün, hatta F 710'a çok yakın. Zamanında ana oyun kolum olan Logitech F710'u yedeklemek için almıştım. Madem F 710'un konusu açıldı bu yazının asıl sebebi olan oyun koluna geçiş yapalım.


Logitech F 710

    Evet gelelim bu yazıyı yazmamdaki en büyük nedene. Logitech F 710 oyun kolunu Windows 10 2004 güncellemesi öncesi ve sonrası olarak iki farklı başlıkta inceleyeceğim. Windows 10 2004 güncellemesinden önce F 710'u Xbox oyun kolu olarak bilgisayara tanıtmıştım. Bilgisayarda, oyun kolu destekli bütün oyunları rahatlıkla oynayabiliyordum. Arkasında bulunan Xinput / Directinput seçenekleri ile farklı modlarda kullanmanızı sağlıyor. Xinput moduna aldığınız zaman bilgisayar bu oyun kolunu Xbox oyun kolu olarak algılıyor. Directinput modu daha eski bir standart ve eski oyunlar ile oyun oynamanızı sağlıyor. 

    Logitech F 710'un içinden bir nano alıcı çıkıyor ve bu nano alıcıyı bilgisayarınıza taktığınız zaman kablosuz bir şekilde oyun oynayabiliyorsunuz. Nano alıcı ile ilgili en büyük hayal kırıklığım Logitech Unifying olmamasıydı. Yani yanlışlıkla bu alıcıyı kaybederseniz yenisini bulabilmeniz bir hayli güç. Kontolcünün artı ve eksi yönlerine geçmeden önce Windows 10 2004 güncellemesi sonrasındaki sıkıntılara değinmek istiyorum.

Logitech F710 oyun kolunu Windows 10 2004 güncellemesi sonrasında kullanma

Windows 10 2004 güncellemesinden sonra Logitech F 710'u Xbox kolu olarak tanıtamıyorsunuz. Bu şekilde tanıtamadığınız için kol kullanılmaz hale geliyor. Bu sorunu çözmek için iki çözüm yolu buldum. Birinci çözüm geçici çözüm olsa da ikincisinin işe yaradığını söyleyebilirim.

Çözüm 1:

  1. Arama kısmından komut istemcisi yazarak (Başlat + R + CMD) komut istemcisini buluyoruz 
  2. Yönetici olarak çalıştırıyoruz
  3. bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS yazıp entera basıyoruz.
  4. Buradaki linkten dosyayı indiriyoruz.
  5. Dosyayı daha rahat bulabilmek için masaüstünüze kaydedebilirsiniz.
  6. Sonrasında Başlat menüsüne sağ tıklayarak Aygıt Yöneticisine geliyoruz.
  7. Soru işaretli oyun kolumuza sağ tıklayarak "Sürücüyü Güncelleştir" seçeneğine tıklıyoruz.
  8. "Bilgisayarımdaki sürücülere gözat" seçeneğini seçiyoruz
  9. Açılan menüden masaüstündeki klasörü seçip kurulumu bitiriyoruz.
Konuyla ilgili video:

Bu yöntemle yükleme yapıldığı zaman bilgisayarı açıp kapattığımızda tekrar sıfırlanıyor ve yeni baştan yükleme yapmamız gerekiyor.

Çözüm 2:

  1. Öncelikle Nano alıcıyı bilgisayardan çıkartıyoruz
  2. Başlat + R kombinasyonuyla açılan pencereye regedit yazıyoruz
  3. Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\usbflags\046DC21F0305 yolunu izliyoruz
  4. osvc değerinin üzerine çift tıklayarak değeri "01 90" olarak değiştiriyoruz
  5. Boşluğa sağ tıklayıp Yeni > İkili değer seçeneği ile yeni değer oluşturuyoruz
  6. Yeni değerin adına SkipContainerIdQuery yazıyoruz ve veri kısmını "01 00" olarak değiştiriyoruz.
  7. Bu değişikliklerin ardından bilgisayarımızı yeniden başlatıp nano vericiyi takmamız yeterli
Konuyla ilgili video:



Değerlendirme

    Logitech F 710 oyun kumandası kaslı ve ağır bir kumanda. Pil ömrü gayet iyi olmakla birlikte bağlantı sorunları yaşamadığınız zamanlarda sizi üzmeyecek bir yapısı var. Ağırlığına alışmak biraz zaman alıyor. Yukarıdaki iki modelle kıyaslanamayacak kadar iyi ama son zamanlarda çıkan bağlantı sorunları ve ürün desteğinin kesilmesi can sıkıcı. 

    Bağlantı sorunları ile uğraşmak sıkıntılı ve ürünle ilgili son çıkan yazılımlar 2010 yılından kalma. 2016 yılında bağlantı sorunları için küçük bir program daha çıkardılar ama Logitech bu ürüne desteği çok uzun bir zaman önce kesti. Windows 10 2004 sürüm güncelleştirmesi konusunda araştırma yaptığımda insanlara Logitech destek biriminden gelen mesajları (e-posta) gördüm. F 710'un artık üretilmediğini ve ekibin bu konu hakkında çalıştığı yazılmıştı. İlk önce mart ayında ortaya çıkan ve haziran ayında zirve yapan bu bağlantı problemi eylül ayında hala daha giderilmemişse (resmi olarak) bu üründen ümidi kesmenin vakti gelmiş demektir.

Xbox One S Kablosuz Oyun Kumandası

    Logitech F 710 kullanırken aklımın bir kenarında hep Xbox oyun kumandası almak vardı. Özellikle Wireless / Bluetooth kart aldıktan sonra nano alıcılar ile uğraşmadan oyun oynama fikri çok cazip gelmeye başladı. Playstation kol yapısına daha aşina olduğum için Xbox dizilimi beni biraz endişelendiriyordu. Xbox oyun kolunu alıp oynadıktan sonra piyasadaki en ergonomik oyun kolu olduğunu anladım. Hafif ve ele tam oturan bir yapıda olması, güçlü bir titreşiminin olması, sürücü vs. işlerle uğraşmadan Windows 10 ile uyumlu bir şekilde çalışması artı yönlerinden. Ayrıca bildiğim kadarıyla Android cihazlar ile de kullanılabiliyor.


    Görebildiğim tek eksi özelliği pil performansı. Ürün ile birlikte Duracell piller geliyor. Bu piller bittikten sonra yine Duracell piller ile kullanmaya devam ettim. Bir süre sonra bu işin ciddi bir maliyet olduğunu fark edince bu sefer Duracell'in şarj edilebilen pillerini kullanmaya karar verdim. Hepsiburada'dan Duracell CEF 14+4 Yüksek Hızlı Şarj Cihazını satın aldım. Şarj cihazı ile birlikte 2 adet AA, 2 adet de AAA pil gönderdikleri için avantajlı bir paket oldu. Xbox oyun kumandası normal kalem pil (AA) ile çalışıyor. Oyun kumandası ile birlikte mutlaka şarj edilebilir pil almanızı öneririm.

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.