Philips Hue : Ne Kadar Akıllı ?


Bu yazımda, yaklaşık 1 senedir kullandığım Philips Hue serisi akıllı ışıkları, rakiplerine göre farklılıklarını ve birkaç kullanım önerisini ele alacağım. Biraz uzun bir yazı olabilir. Akıllı ışık almak isteyenler için detaylı bir yazı yazmak istiyorum. Umarım bu yazı karar vermenize yardımcı olur. 

Ağırlıklı olarak 1 sene boyunca kullandığım Philips Hue serisinden bahsedeceğim ama Xiaomi Yeelight, IKEA Tradfri, TP-Link akıllı aydınlatma grubu da bu yazı içerisinde yer alacak. IKEA Tradfri kullanma şansım olmadı, sadece gittiğim IKEA mağazalarında ayak üstü deneyimledim. TP-Link'in herhangi bir ürününü görüp inceleme şansım olmadı. Xiaomi Yeelight kullandım. Philips'lerden önce kullandığım ampül Yeelight idi. Meraklı olduğum için internette sürekli bu konular üzerinde araştırma yapıp, yeni çıkan ürünlerin Youtube inceleme videolarını izliyorum. Birazdan yapacağım incelemeden önce bu şekilde küçük bir bilgilendirme yapmak istedim.

IKEA 25.06.2019 tarihinde yaptığı duyuru ile, IKEA TRÅDFRI olan ürünlerinin adının bundan sonra IKEA Home Smart olarak anılacağını, isim değişikliğine gidildiğini duyurdu. 

Akıllı Işıkların Çalışma Prensibi

IKEA TRÅDFRI Led Ampul Seti
Piyasada çok fazla marka var ve ürünler de hemen hemen birbirlerine yakın ürünler. Yazılım desteği ve diğer ürünler ile bağlantı noktasında birbirlerinden ayrılıyorlar. Yukarıda saydığım 4 marka dışında da ışıklar var ama bu yazıyı yazdığım tarihte bir ışık almaya kalksam muhtemelen yukarıdaki 4 markadan birini tercih ederdim. Bilinen markalar olması ve ışıkların gece gündüz çalışır durumda olması gerektiğini düşünürsek, bu bilinen markalara yönelmek daha mantıklı bir seçim olacaktır. Bildiğiniz gibi klasik lambaları açmak ve kapatmak için duvardaki ışık anahtarını açmamız ve kapatmamız gerekiyor. Anahtarı açtığımız zaman elektrik enerjisi ampüle ulaşıyor ve ışık yanıyor. Akıllı lambalarda durum biraz daha farklı. Lamba çalışabilmek için devamlı enerji kaynağına bağlı olmak zorunda. Yani duvardaki anahtar devamlı açık olmak zorunda. Akıllı ampüllerinizi açıp kapatmak için telefondaki uygulamayı veya bu sistemler için özel olarak oluşturulmuş anahtarları kullanmanız gerekiyor. Bu ışıkların tam olarak hakkını verebilmeniz için, ampüllerinizi modeminize veya router'ınıza bağlamanız gerekmekte. 

Işıklar Arasındaki Farklılıklar

Yavaş yavaş karşılaştırma yaptığımız kısıma geçelim. Eskiden ampül alırken 30W, 60W, 100W gibi seçenekler arasından tercih yapardık. 30W ampülün ne kadar ışık yoğunluğuna sahip olduğunu, 100W ampülün odayı ne kadar aydınlatacağını bilirdik. Led teknolojisinde durum biraz daha farklı. 8W güç değerine sahip olan bir lamba 10W güç değerine sahip olan bir lambadan daha fazla ışık verebiliyor. Led ampüllerde ışık yoğunlunu ölçmek için "Lümen" değerleri baz alınıyor. Ampuller arasında Lümen değerleri farklılıkları var.

Lümen Farklılıkları (E27 duya sahip ampüller için);
  • Philips Hue : 800 Lümen
  • Xiaomi Yeelight 1. Nesil : 600 Lümen
  • Xiaomi Yeelight 2. Nesil : 800 Lümen
  • IKEA Tradfri : 600 Lümen (Amerika ve İngiltere'de 1000 Lümen versiyonları da var. Türkiye'de satılan modelin değerini yazdım)
  • Tp-Link LB100 : 600 Lümen
  • Tp-Link LB110 ve LB 120 : 800 Lümen
Fiyat Sıralaması : Philips Hue ≥ Tp-Link ≥ Xiaomi Yeelight ≥ IKEA Tradfri olarak sıralanıyor. Philips Hue ürünleri genellikle en pahalı ürünler. Tp-Link'in bazı ürünleri Xiaomi Yeelight'dan pahalı, bazı modelleri ise daha ucuz. Genellikle en uygun ürünler IKEA Tradfri ürünleri. Piyasada fiyatlar devamlı değiştiği için bu sıralamada değişiklikler olabiliyor. 

Hue White Ambiance
Beyaz - Sarı ve Renkli Ampül Farklılıkları : Bazı insanlar sarı ışık veren ampülleri, bazı insanlar ise beyaz ışık veren ampülleri tercih ediyorlar. Benim tercihim beyaz ışık. Geceleri beyaz ışık ile daha rahat ediyorum. Philips Hue üzerinden örnek verecek olursak eğer, "Hue White Ambiance" modelinin sıcaklık değerleri 2200 Kelvin ile 6500 Kelvin arasında. Eğer sarı ışık seven bir insansanız 2200K değerinde, beyaz ışık seven bir insansanız 6500K değerinde veya bu değerlere yakın değerlerde kullanabilirsiniz. Philips'in "Hue White Ambiance" modelinde her iki renk de yer almakta. Philips'in daha ucuz bir modeli daha var. "Single Bulb E27" veya "Beyaz Akıllı Ampul E27" olarak geçen modelin sıcaklın değeri 2700K. Her ne kadar beyaz ampül olarak adlandırılmış olsa da sıcaklık değeri göz önüne alındığı zaman beyaza kaçan sarı ampül demek daha doğru olacaktır. Eğer renkli bir ampül arıyorsanız Philips'in "Hue White and Color Ambiance" modelini tercih etmelisiniz. 16 milyondan fazla renk verebilen bu ampül, doğal olarak en pahalı seçenek. Xiaomi Yeelight'da isimler biraz daha kolaylaştırılmış. "White Edition" ve "Color Edition" olarak adlandırılmış. Bildiğim kadarıyla "White Edition" 1. Nesil Yeelight ve 600 lümen. Sıcaklık aralığı ise 1700K ile 6500K arasında. Beyaz olan model güncelleme almadı ama renkli olan model yani "Color Edition" 2. Nesil ile 600 lümenden 800 lümene yükseldi ve sıcaklık aralığı yine 1700K ile 6500K arasında.

Hue Köprü
Köprü Gerekliliği : IKEA'da ampülü gördünüz, fiyatı uygunmuş bunu alayım dediniz sepete attınız veya Philips Hue ampüllerini uygun fiyata bulup aldınız. Eve geldiğiniz zaman acı gerçek ile yüzleşiyorsunuz. Bu ampülleri kullanabilmek için Köprü (Bridge) denilen bir alete ihtiyacınız var. Köprü olmadan ampülleri cep telefonunuz üzerinden veya almış olduğunuz kısma aparatları ile kullanamıyorsunuz (IKEA Tradfri için emin değilim ama Philips Hue için kesin bilgi). Philips Hue cihazlar birbiri ile köprü üzerinden iletişim kuruyor. Birbirleriyle haberleşmek için Radyo frekanslarının (RF) geliştirilmiş versiyonu olan Zigbee iletişim teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji hem çok düşük enerji harcıyor, hem de evin içerisinde fazladan kablosuz ağ kalabalığı olmuyor. Philips Hue köprüsünün üzerinde iki adet giriş ve bir düğme yer almakta. Girişlerden bir tanesi güç girişi, diğeri ise modem veya router bağlantısı için RJ45 ethernet kablosu girişi. Bir köprüye en fazla 50 ışık bağlayabiliyorsunuz. Ampüller, kumandalar ve hareket sensörü bu köprüye bağlanıyor. Köprünün açıklamasında 50 ışık sınırı olduğundan behsedilmiş. Bağladığımız kumandalar ve sensörler sınırın içine dahil mi değil mi bilmiyorum. Her ne kadar bir köprü, standart bir ev için fazlasıyla yeterli olarak görülse de evin büyüklüğüne ve bağladığınız cihazlara göre ikinci bir köprü alma durumunuz da olabilir. 

Tradfri Ağ Geçidi

IKEA Tradfri ampüllerinizi cep telefonunuzdan yönetmek istiyorsanız mutlaka köprü almanız gerekiyor. Işık kısma aparatları ve kumandaların tek başına çalışıp çalışmadığını bilmiyorum. Çok büyük bir olasılıkla onları çalıştırmak için de köprü kullanmanız gerekecektir.

Xiaomi Yeelight ve Tp-Link marka ampüllerde köprü probleminiz yok. Ampülü direk Wi-Fi üzerinden modeminize veya routerınıza bağlıyorsunuz. Eğer evinizde Xiaomi marka akıllı ürünler varsa, bu ürünleri ışıklarınız ile bağlamak için Xiaomi köprüsüne ihtiyacınız olacak. Xiaomi firmasının alt markası olan Aqara'nın Magic Cube isimli bir kumandası var. Bu kumanda sayesinde ışıkları ve diğer akıllı Xiaomi marka cihazları kontrol edebiliyoruz. Yeelight'ı bu tarz ürünlerle kontrol etmek istiyorsanız köprüye ihtiyaç duyuyorsunuz. Onun haricinde köprüye ihtiyacınız yok.

Farklı Marka Işıkları Bir Arada Kullanmak Mümkün Mü ?

Normal şartlar altında farklı marka ışıkları bir arada kullanmak mantıklı değil. Hepsinin farklı uygulamaları var. Henüz denemedim ama Philips Hue köprüsüne IKEA Tradfri ışıklarını eklemenin bir yolu var. İkisi de Zigbee protokolünü kullandığı için biraz zahmetli bir şekilde de olsa ekleyebiliyorsunuz. Bunun için, IKEA Tradfri ampülünü taktıktan sonra 6 kere üst üste aç kapa yapmanız gerekiyor. Bu işlem sonrasında ampül kendini resetliyor ve göz kırpar gibi bir uyarı veriyor. Ardından Philips Hue uygulamasına giderek ışığı ekleyebiliyoruz. Bu yöntemi ilerideki güncellemelerden sonra kullanamayabiliriz. Bir garantisi yok ama şimdilik Tradfri ampülleri ekleyebiliyoruz gibi görünüyor.

Google Play Store üzerindeki Hue Essentials - Philips Hue & IKEA TRÅDFRI isimli uygulama ile her iki firmanın ampüllerini tek uygulama üzerinden kullanabiliyoruz. Bunun için her iki firmanın köprüsünü (Hue Bridge ve Tradfri Ağ Geçidi) almamız veya yukarıda bahsettiğim şekilde Tradfri ampüllerini Hue köprüsüne eklememiz gerekiyor.

Philips Hue, Xiaomi Yeelight ve Tp-Link'in IFTTT desteği var. Aynı şekilde Google Home destekleri de var. Bu platformlardan da ışıkları kontrol edebiliyoruz. 

Bu tip imkanlara rağmen sadece bir markayı seçmek ve o markaya yönelmek daha akıllı bir seçim olacaktır. Geçen sene Xiaomi Yeelight ile Philips Hue arasında kaldım ve seçimimi Philips Hue'den yana kullandım.

Neden Philips Hue ?

Aslında Philips Hue ampülleri seçmemdeki en büyük iki neden yazılım desteği ve ürünlerin kalitesi. Ürünleri satın aldığım zaman Philips'in resmi bilgiyar uygulaması bulunmamaktaydı. Windows Store'dan "Huetro for Hue" isimli uygulamayı satın aldım. Bu uygulama ile Windows üzerinden ışıklarınızı kontrol edebiliyorsunuz. Philips'in cep telefonları için ürettiği programın arayüzüne benzeyen bir arayüzü var. Hatta telefon uygulamasında olmayan bazı ince ayarlamaları bu program sayesinde yapabiliyorsunuz. Eğer bilgisayarınızda Windows 8 ve üzeri bir işletim sistemi kullanıyorsanız bu programı almanızı tavsiye ederim. Programa Windows Store üzerinden "Huetro for Hue" yazarak veya bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Huetro for Hue

Hue Sync
Eğer elinizde Philips'in renkli ampulleri varsa ve bu Ampulleri / ışıkları bilgisayarınızın bulunduğu odada kullanıyorsanız olmazsa olmaz olan program : Hue Sync. Bu program sayesinde ışıklarınızı filmlerle, oyunlarla ve müziklerle senkronize edebiliyorsunuz. Oyunlar ve Filmler / Videolar ile senkronize olma özelliği çok başarılı. Ekranın kenarında ağırlıklı olarak hangi renk varsa o renk ile senkronize oluyor ve ışıklar ekran geçişlerinde değişiyor. Oyun oynarken ve Film / Video izlerken güzel bir atmosfer yarattığını söyleyebilirim. Program Türkçe ve çok kolay bir arayüzü var. Senkronize etmek istediğiniz ışıklarınızı telefonunuza yüklediğiniz program üzerinden "Entertainment" (Eğlence) bölümüne eklemeniz gerekiyor. Sonrasında ışık yoğunluğunu ve senkronizasyon düzeyini ayarlayabiliyorsunuz. Eğlence bölümüne eklediğiniz ışıklar haricindeki ışıkları bu program ile kontrol edemiyorsunuz. Ben bu programı sadece film izlerken ve oyun oynarken kullanıyorum. Program devamlı güncelleniyor ve her güncelleme ile daha stabil çalışıyor. Bu program ile beraber kullanılmasını önerdiğim ürünler: "Hue Lightstrip", "Hue Play" ve "Hue Go". Tabii ki diğer renkli ışık veren ürünler ile de kullanılabilinir ama bu saydığım ürünler ile güzel bir kombinasyon yapmanız mümkün.

Philips Hue almak için bir başka geçerli sebep ise Razer entegrasyonu. Eğer elinizde Razer markalı bir oyuncu ekipmanı varsa diğer bütün akıllı ışık seçeneklerini eleyin. Razer klavye, mouse, kulaklık, mousepad gibi Razer Chroma desteğine sahip ürünlerle senkronize olabiliyor. Razer Deathadder Elite mouse kullanıyorum. Razer'ın Synapse yazılımını sisteminize kurduğunuz zaman otomatik olarak senkronize edebiliyorsunuz. Mouse ve Hue uyumu en sevdiğim özelliklerinden. Logitech G810 oyuncu klavyesi kullanıyorum. Klavye ile ışıkları senkronize edememek üzücü olsa da, sadece müziklerde senkronize edebiliyorsunuz. Bunun için sisteminize Razer Synapse programını kurmuş olmanız ve eklentiler kısmından Razer Audio Visualizer'ı indirmeniz gerekiyor. Logitech G Hub üzerinden Audio Visualizer'ı etkinleştirdiğiniz zaman müziklerle senkronize olabiliyor. Logitech'in klavyesi G hub sayesinde oyunlara göre senkronize olabiliyor ama doğrudan Hue bağlantısı olmadığı için Razer kadar başarılı olamadığını söylemem gerekiyor.


2. Nesil Yeelight
Hue Sync ve Razer entegrasyonu, Philips Hue serisini rakiplerinden ayıran özellikler. Benim seçim yaptığım zamanda Xiaomi Yeelight ampüllerin 600 lümen olması ve yazılım desteğinin Philips Hue kadar olmaması karar vermemde etkili olmuştu. Xiaomi 2. nesil renkli ampülleri ile aradaki farkı önemli ölçüde kapatmış olarak görünüyor. Ürün olarak kıyasladığımız zaman ürün değerleri birbirlerine çok yakın. Yazılım desteği olarak diğer bütün firmalar Philips'in 2 - 3 boy gerisinde. Eğer yukarıda saydığım iki özellik sizin dikkatinizi çekmediyse ve akıllı ışıklandırma için çok para harcamak istemiyorsanız diğer markalara yönelmek daha akıllı bir tercih olacaktır. Philips hue ürünleri gerçekten pahalı ama fiyatlarını hak ediyorlar. Internette incelemelerini izlediğim insanlar Tp-Link'in ürünlerinin de güzel olduğunu vurgulamışlar. Tp-Link'in en önemli handikapı saydığım 4 firma içerisinde piyasaya en geç giren firma olmaları. Xiaomi Yeelight yazılım olarak Tp-Link'in önünde. Xiaomi ekosistemindeki ürünlerle uyumlu olması da bir avantaj. Fiyat olarak da gayet uygun seviyelerde internet satış mağazalarında bulabiliyorsunuz. Ürün çeşitliliği olarak da Philips'den sonra ikinci sırada yer alıyorlar.


Kullandığım Philips Hue Ürünleri ve Karşılaştırma

Eğer Philips Hue ürünlerini almaya karar verdiyseniz yapmanız gereken ilk iş başlangıç paketlerine göz atmak olmalı. Sistemi kurabilmek için bir köprüye ve ışıklara ihtiyacınız olacak. Köprü için değinilecek çok fazla bir konu yok. Router veya Modeminize ethernet kablosu ile bağlanıyor. Kutudan çıkan kablo uzun bir kablo değil. Router veya modeminizden uzağa koymak isterseniz ethernet kablosuna ihtiyacınız olacak. Köprünün üzerinde bir düğme bulunuyor ve bu düğmenin etrafında mavi aydınlatması var. Köprüyü yattığınız odaya koymayı planlıyorsanız geceleri belli bir miktar ışık yaydığını ve bu ışığın rahatsız edebileceğini söylemem gerekiyor. Işığa karşı hassasiyetiniz varsa bunu aklınızda bulundurun. Duvara monte edebilirsiniz. Bardak altlığı kadar bir büyüklüğe sahip. Küçük ve kompakt bir yapıda.

"Hue White Ambiance" ve "Hue White and Color Ambiance" ışıklarını kullanıyorum. Genellikle kullandığım ışık beyaz ışık. Oyun oynama ve film izleme haricinde renkli ışıkları kullandığım söylenemez. Günlük kullanımda "Hue White Ambiance" işinizi rahatlıkla görecektir. Salonda ve bilgisayarınızın bulunduğu ortamda renkli ışıkları, diğer odalarda ise sarı - beyaz ışığı seçmek daha ekonomik olacaktır. Uygulama içerisinde hazır modlar yer alıyor. Bu modlardan gece modunu seçtiğiniz zaman renkli ışık ile beyaz - sarı ışık arasında ton farklılığı oluyor. "Hue White and Color Ambiance" modelinde 16 milyon renk seçeneği olduğu için daha pahalı. Set halinde satın aldığınız zaman daha uygun fiyatlara bulabilmeniz mümkün. 3 adet "Hue White and Color Ambiance", 1 Kısma anahtarı ve 1 köprünün yer aldığı paket başlangıç için ideal. Klasik Ampüllerin tasarımını andıran "Hue Single Bulb", piyasada bulabileceğiniz en ucuz Philips hue. Evdeki akıllı lambaların sayısını arttırmak için almayı planlıyordum ama sadece sarı ışık verdiğini öğrendiğim için almaktan vazgeçtim. Eğer benim gibi sarı ışık sevmiyorsanız bu ışık size göre değil.

"Hue Go", "Hue Iris" ve "Hue Bloom" birbirlerine çok yakın ürünler. Aralarındaki en önemli fark Hue Go'nun isminden de anlaşılabileceği üzere taşınabilir olması. Prize takarak veya dahili bataryası sayesinde bir güç kaynağına bağlamayarak da kullanılabiliniyor. 3 saatlik bir kullanım süresi var. Sadece beyaz ışık açık bir şekilde kullanırsanız, pil süresi 2 saat 20 dakika civarına kadar düşebiliyor. Prize takılı halde % 100 parlaklık seviyesine çıkabiliyor ve 300 lümen gücünde aydınlatma yapabiliyor.  Prize takılı değilken maksimum % 40 parlaklık seviyesine çıkabiliyor. Şarj olma süresi 1,5 saat ve 20.000 saat kullanım ömrü var. Üzerinde bir tuş bulunuyor ve herhangi bir köprüye bağlamadan 7 farklı renk tonu arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bu renkler; Sıcak Beyaz, Doğal Beyaz, Rahat Mum, Pazar Kahvesi, Meditasyon, Büyülü Orman ve Gece Macerası olarak adlandırılmış. Arkasındaki düğmeye iki kere üst üste bastığınız zaman renkler arasında geçiş yapıyor. Bu geçiş işlemi sırasında beğendiğiniz bir renge büründüğünde yine düğmeye bir kez daha basarak, o rengin devamlı yanmasını sağlayabiliyorsunuz. Köprüye bağladığınız zaman ürünün bütün özelliklerinden yararlanabiliyorsunuz. Hue Sync programı ile oyunlarınız ve filmlerle senkronize edebiliyorsunuz. Mısır Gevreği kasesini andıran bir şekli var. En büyük handikapı, resimdeki gibi durmasını sağlamak için bir çıkıntı yapılmış. Bu şekilde masaya koyana kadar biraz uğraştırıyor. Denge problemi var. IP 20 sertifikası var. Su sıçramalarına karşı korumasız. Havuz kenarı gibi yerler için uygun değil. Almak isteyen arkadaşlara önerim iki tane almaları. Televizyonun veya bilgisayarın her iki tarafına koyarak güzel bir set oluşturabilirler.

"Hue Iris" 210 lümen, "Hue Bloom" ise 120 lümen ışık yoğunluğuna sahip. Üç ürünü karşılaştırdığımız zaman "Hue Go" daha başarılı bir tercih. Taşınabilir olması, Prize takılı haldeyken 300 lümen ışık yoğunluğuna ulaşmasıyla ön plana çıkıyor.

"Hue Lightstrip" belki de serinin en güzel ürünlerinden biri. Birçok kullanım alanı var. İnsanlar genellikle Televizyon veya monitörlerin arkasına veya benim gibi bilgisayar masalarının arkasına yapıştırıyorlar. Philips reklamlarında koridorlara, merdivenlere ve koltukların altına yapıştırıldığını da görüyoruz. Türkiye resmi sitesinde kaç lümen olduğunu göremedim ama İngiltere sitesinde görebildiğim kadarıyla 1600 lümen ışık yoğunluğuna sahip. 2 metre uzunluğu var, uzatma kablosunun uzunluğu 1 metre. En fazla 10 metreye kadar (toplam uzunluk) uzatabiliyorsunuz. 1 metrelik uzatma kabloların montajı çok kolay. Kesme - biçme işlemine gerek kalmadan pinleri işaretli yerlerden takarak uzatabiliyorsunuz. Uyguladığınız alana uydurmak için resmi olmayan çözümlere de başvurabilirsiniz. Ürünün üzerinde makasla kesebileceğiniz alanlar işaretlenmiş. Amazon'da "L" şeklinde kıvırmak için ve kablolar ile uzatmak için küçük aparatlar satılıyor. Alacağınız üründe "6 pin" olmasına dikkat edin. Açıkçası ben cesaret edip kesemedim ama (biraz pahalı bir ürün olduğu için) ileride güzel bir bilgisayar masası yapmak istiyorum. Masamda kullanmak için ileride böyle bir operasyona kalkışabilirim.

Aşağıdaki videoda bahsettiğim ürünleri nasıl kullanabileceğinizi görebilirsiniz.


Lambaları ve ışıkları kontrol edebilmek için kumanda ve hareket sensörü kullanıyorum. Hareket sensörü ve "Hue Tap Switch" olarak geçen yuvarlak kumanda ayrı ayrı satın alınabiliniyor ama "Hue Dimmer Switch" sadece setlerle birlikte satılıyor. "Hue Dimmer Switch" kullanabilmek için Hue White Ambiance" ile birlikte satılan paketi almak zorunda kalmıştım. Belki size ilk başta biraz pahalı gelecek ama 3 renkli ampülün, bir köprünün ve kısma anahtarının birlikte satıldığı başlangıç paketi gerçekten hesaplı bir paket. "Hue Tap Switch" yuvarlak yapıda ve çalışması için herhangi bir pile ihtiyaç duymuyor. Düğmeye basarak oluşturduğunuz kinetik enerji ile kumandayı çalıştırabiliyorsunuz. Üzerinde 4 adet düğme var ve bu düğmelere belirlediğiniz sahneleri atayabiliyorsunuz. Genellikle birinci düğme ışıkları kapatmak için, diğer üç düğme de belirlediğiniz sahneler arasında geçiş yapmak için kullanılıyor. Tabii ki siz bu ayarları istediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz. Kumandayı yuvasından çevirerek çıkartabiliyorsunuz. Yuvasının üzerinde çift taraflı bir bant bulunuyor ve kumandayı duvara veya istediğiniz uygun bir yüzeye yapıştırabiliyorsunuz.

"Hue Dimmer Switch" küçük bir pil ile çalışıyor. Zigbee teknolojisi zaten çok düşük bir enerji tükettiği için kumandanın pili de uzun ömürlü. Kumandanın üzerinde açma tuşu, ışığın parlaklığını arttırabilmeniz ve kısabilmeniz için iki ayrı tuş ve son olarak kapama tuşu yer alıyor. Açma tuşuna 5 farklı sahne ekleyebiliyorsunuz. Arka arkaya açma tuşuna bastığınızda bu sahneler arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Sağ taraftaki resimde yuvasına oturtulmuş kumandayı görebilirsiniz. Kumanda yuvası istenildiği takdirde duvara veya arkasındaki mıknatıslar sayesinde demir bir alana sabitlenebiliyor. Gayet şık bir yapısı var. İsterseniz sehpanın veya masanın üzerinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Philips'in cep telefonlarındaki uygulama üzerinden kapatma tuşunun davranışını ayarlayamıyorsunuz. Otomatik olarak mevcut sahnedeki ışıkların kapatılması şeklinde kendisini ayarlıyor. Yazının başlarında bahsettiğim "Huetro for Hue" isimli Windows uygulamasından bu ayarı bütün sahneleri kapatmak şeklinde de değiştirebiliyorsunuz. Evin farklı odalarındaki tüm ışıkları aynı anda kapatabilmek için ayarı bu şekilde değiştirdim.

Hue Sensörünün kullanım mantığı kolay. Hareket algılandığı zaman ışıkların yanmasını sağlıyor. Uygulama içerisinden programlama yapabiliyorsunuz. Işıklar hareket algılandıktan belli bir süre sonra sönebiliyor. Eğer isterseniz hareket algılandıktan sonra sönmesin şeklinde de ayarlayabiliyorsunuz. Zaman ayarı sayesinde gündüzleri yanmasın, gece saat 19.00 - 23.30 arası beyaz ışık yansın, saat 23.30 ile 6.30 arası loş ışık versin şeklinde ince ayarlamalar da yapabiliyorsunuz. Sensörün üzerinde hareket algılayıcı, ışık yoğunluğu algılayıcı ve ısı sensörü yeer alıyor. Lambalarınızın belli ışık yoğunluğu değerleri arasında yanmasını da ayarlayabiliyorsunuz. Eğer hava erken kararmışsa sensör bunu algılıyor ve ışığınız otomatik olarak açılabiliyor. Eğer isterseniz böyle bir ayar yapmanız da mümkün. Isı sensörü şu anda aktif olarak kullanılamıyor. İleride lazım olabilir düşüncesi ile koymuşlar sanırım. Sensörün arkasında mıknatıslı bir bölüm var. Kutudan çıkan aparat yardımı ile duvara istediğiniz açıyla sabitlemeniz mümkün.

Philips Hue Ürünlerindeki Nesil Farklılıkları

Şu an piyasada 4. nesil Hue ürünlerini bulabilmek mümkün. 1. nesil ile 4. nesil arasında farklılıklar olsa da farklı nesillerdeki ürünleri bir arada kullanabilmek mümkün. 4. nesil bir ampül ile 2. nesil bir ampülü birlikte kullanabiliyorsunuz. Aralarındaki farklılıklara kısaca değinecek olursak;

  • - Model: LCT001 - 29 Ekim 2012

    - 600 Lümen 4000K

    - Kötü renkler (Yeşil ve mavi renk tonları yok gibiydi.) Gamut B kullanıyor

    - Kullanım Ömrü: 15.000 saat (Günlük 6 saat kullanımına bağlı olarak 7 yıl)

    - Tüketim: 8.5W

    - Verimlilik: 70 Lm / W (4000K'da)

    - Ağırlık : 117 gr

    - Üst Kapak: Cam
  • - Model: LCT007 - 4 Ekim 2015

    - 4000K'da 806 Lümen (%33 daaha parlak)

    - 1. nesil ile aynı kötü renkler

    - Daha hızlı ağ tepkisi (Akıllı telefon ve asistanlarla kontrol edilirken)

    - Kullanım Ömrü: 25.000 saat (Günlük 6 saat kullanımına bağlı olarak 12 yıl)

    - Tüketim: 9W

    - Verimlilik: 90 Lm / W (4000K'da)

    - Ağırlık: 117 gr

    - Üst Kapak: Cam
  • - Model: LCT010 - LCT014 - 2 Ekim 2016

    - 4000K'da 800 Lümen

    - Mükemmel Renkler - Gamut C kullanıyor

    - Çok daha düşük değerlere kısma yeteneği

    - Biraz daha hızlandırılmış ağ tepkisi (Akıllı telefon ve asistanlarla kontrol edilirken)

    - Kullanım Ömrü: 25.000 saat (Günlük 6 saat kullanımına bağlı olarak 12 yıl)

    - Tüketim: 10W

    - Verimlilik: 80 Lm / W (4000K'da)

    - Ağırlık: 133 gr

    - Üst Kapak: Plastik
  • - Model: LCT015 - 5 Aralık 2017

    - Renkler daha doygun

    - Kullanım Ömrü: 15.000 saat (Günlük 6 saat kullanımına bağlı olarak 7 yıl)

    - Tüketim: 9,5W

    - Verimlilik: 85 Lm / W (4000K'da)

    - Ağırlık: 74 gr

    - Üst Kapak: Plastik

Daha detaylı bir karşılaştırma için bu sayfaya göz atabilirsiniz.

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.