Beyazıt Yangın Kulesi İstanbul'un Yıldızı Oldu



İstanbul'un değişmez simgelerinden biri olan Beyazıt Yangın Kulesi, İstanbul Üniversitesi, Siemens ve OSRAM'ın işbirliği sonucunda gerçekleştirilen aydınlatma projesiyle eski günlerine geri döndü.

Tarihî Yarımada'nın kalbinde yer alan 261 yaşındaki İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi ışıkları ile eskiden olduğu gibi İstanbullulara bir sonraki günün hava durumu hakkında bilgi verecek.

Tarihi Eserlere Zarar Vermeyen Teknoloji
Tarihi eserlere zarar vermeyen LED teknolojisi ile aydınlatılan Beyazıt Kulesi, İstanbullulara ertesi gün havanın nasıl olacağını da bildirecek. Gerçekleştirilen ışıklandırma sistemine göre mavi açık ve güneşli; yeşil yağmurlu; sarı sisli havayı; kırmızı ise kar yağışını simgeliyor.


Beyazıt Kulesi'nin mimari aydınlatma tasarımının, gelecek nesillere taşınması için oldukça titiz ve duyarlı çalıştıklarını ifade eden OSRAM, böylesine uzun ve köklü geçmişi olan ayrıca geçmişte büyük badireler atlatmasına rağmen halen ayakta kalmayı başarabilen Beyazıt Kulesi'ni tekrar İstanbul'umuza kazandırmış olmaktan büyük onur duyduklarını ve bu proje kapsamında kulenin geçmişteki hava durumunu bildirme fonksiyonunu tekrar yerine getirecek olmasının da kendisini son derece heyecanlandırdığını söyledi.



İstanbul'a Renk Katan Yeni Projeyle Birlikte:
  • Beyazıt Kulesi bir önceki aydınlatma çözümüne göre yüzde 60 enerji tasarrufu sağlayacak.
  • Kullanılan yeni armatürlerin ömürlerinin 3 kat daha uzun olması sayesinde bakım maliyetleri yüzde 70 oranında azalacak.
  • Atmosfere salınan sera gazında yıllık 19 ton azalma sağlanacak. Bu da yıllık 1000 adet ağacın kurtarılması anlamına geliyor.
     

Beyazıt Kulesi Hakkında
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi, çıkan yangınları haber vermek amacıyla 1749 yılında, 85 metre yüksekliğinde ve ahşap olarak inşa edildi. 1756'daki Cibali yangınında yandı. 1826'da yeniden yapılan kule Yeniçeri ayaklanmasında tekrar yandı. 1828 yılında, Sultan II. Mahmut zamanında, Mimar Senekerim Balyan'ın tarafından tekrar yapıldı. İstanbul Üniversitesi Beyazıt kulesi Cumhuriyet döneminde de kullanıldı.

Yangın gözetleme amacının yanında hava durumu İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi'ndeki ışıklarla bildirilmiş. 1995 yılına kadar, Beyazıt Kulesi'nin ışıkları, mavi yandığı zaman havanın açık, yeşil yandığı zaman yağmurlu ve sarı yandığı zaman sisli olacağını, kırmızı yandığı zaman kar yağacağını göstermiş. Orijinalliğinin korunması için, bugün hava durumu yine aynı renklerle veriliyor.

Galata ve Unkapanı köprülerinin açık/kapalı konumları da kule ışıkları ile belirlenirmiş. Sabaha karşı saat dörtle altı arasında kulede yeşil ışığın yanması Haliç'teki gemilerin Marmara Denizi'ne, kırmızı ışığın yanması Marmara Denizi'ndeki gemilerin Haliç'e geçeceği; çift kırmızı ışığın yanması ise köprülerin kapalı olduğu anlamına gelirmiş.

Sürdürülebilirlik Sembolü
Kule, bulunduğu konum itibariyle de Siemens'in ruhuyla kesişiyor. Beyazıt Meydanı tarih boyunca İstanbul'un en önemli merkezlerinden biri olma işlevini sürdürmüş.

Herhangi bir proje değil de bu projenin seçilmesinin Siemens için özel ve önemli anlamları var. Beyazıt Kulesi'nin restorasyonu ve İstanbul'un gündelik hayatında tekrar eski önemini kazanması hem Siemens'in temel değerlerinden biri olan hem de İstanbul 2010'un ruhunu yansıtan sürdürülebilirlik kavramıyla örtüşüyor.



Kule, bulunduğu konum itibariyle de Siemens'in ruhuyla kesişiyor. Şehrin en büyük meydanı olarak inşa edilen Beyazıt Meydanı tarih boyunca İstanbul'un en önemli merkezlerinden biri olma işlevini sürdürmüş, İstanbul Üniversitesi ve çevresinde oluşan kültür mekanları ile gençlerin, bilim insanlarının, edebiyatçıların, düşünürlerin uğradığı veya yaşadığı yer olmuş.

Siemens dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri. Teknoloji, Yunanca sanat ve bilmek sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor. Sanatla bilimin bir araya gelmesidir teknoloji. Siemens de teknoloji sanatının ustası. Bir sanatçı olarak Siemens'in görevi de geleceğin yaşamı kolaylaştıran, insanlara konfor alanları sunan, verimliliği artıran konseptlerini, geçmişin değerlerini unutmadan hayata geçirmek.

Projenin Resmi Sayfasi : www.beyazityanginkulesi.org
Siemens Türkiye : www.siemens.com.tr
Yazının Alındığı Site : Brandlife

Yorumlar

  1. Bu LED teknolojisi tarihi eserlerde de oldukça güzel gözüküyor.

    YanıtlaSil
Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.