Samsung Galaxy Gear Watch Deneyimim ve Öneriler

 
    Son zamanlarda insanların kollarında daha sık görmeye başladığımız akıllı bir aksesuar var, akıllı saat. 2015 yılının Aralık ayından beri kullandığım Samsung Gear S2 modelini yaklaşık 7 ay önce (Eylül 2019) Samsung Gear Watch (46 mm versiyonu) ile güncelledim. Bu yazımda da biraz uzun kullanım deneyimimi, Gear S2 ile arasındaki farklılıklardan bahsetmek istiyorum.

    Öncelikle Gear S2 için bu yazıyı yazmıştım. Gerçi yazının sonunda yeni saat alacak olursam, gidip "Android Wear" bir saat alırım demişim ama işler o şekilde olmadı. Öncelikle bu konudan başlayayım. Maalesef Android Wear işletim sistemi kullanan güzel bir saati uygun fiyatlara satın alamıyorsunuz. Yakın zamanlarda yanlış hatırlamıyorsam Xiaomi'nin bir atağı oldu ama yanlış alarm çıktı. İronik olarak Huawei, Huawei Watch 2 isimli bir saat tanıtmıştı. 2019 yılında Hepsiburada gibi sitelerden satın alınabiliniyordu. Sanırım 5 senedir aynı ekosistemi kullandığım için alıştım ve değiştirmek istemedim. Bu yüzden bir akıllı saatteki en önemli özelliği (pil ömrü) kullanabilmek adına Gear Watch 46mm'yi tercih ettim. 

    Akıllı saat alırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktaların başında pil ömrü geliyor. Normal şartlar altında 46mm'lik versiyon 2 günü rahat bir şekilde çıkartıyor. Hatta 2,5 gün ortalama ile saati kullandığımı söyleyebilirim. Günlük kullanım alışkanlıklarınız, saatin ekranının aktif olarak açık kaldığı süre, bağlantılı olduğu uygulamalar, saatten telefon görüşmesi yapıp yapmamanız ve daha bir çok etken pil ömrünün değişmesine neden oluyor. Çok yoğun kullanımlarda saatinizi tıpkı cep telefonunuz gibi her gün şarj etmeniz gerekiyor. Saat kasa yapısı olarak Gear S2 modelinden daha kaslı bir yapıda. Gear S3 Frontier modeli ile hemen hemen aynı büyüklükte. Bildiğim kadarıyla Gear S3 Frontier modelinin de tatmin edici bir pil ömrü süresi var.

    Samsung Gear S2 ile Samsung Gear Watch 46mm modellerinin özelliklerine kısaca bakacak olursak;
  • - 2015 yılının Ağustos ayında duyuruldu.

    - 49.8 x 42.3 x 11.4 mm

    - 47 gr ağırlığında

    - Gorilla Glass 3 ile korunuyor

    - IP 68 Sertifikası var olarak görünüyor ama IP 67 olması muhtemel. (Toz geçirmez ve 1,5 metre derinliğe ve yarım saate kadar su geçirmez)

    - 1.2” yuvarlak sAMOLED ekran

    - 360 x 360 (302ppi)

    - Exynos 3250 Dual çip seti

    - 4GB 512MB RAM

    - Bluetooth 4.1, A2DP, LE (Düşük enerji )

    - 250 mAh pil

    - İvme ölçer, Jiroskop Sensörü, Kalp Atışı Sensörü, Ortam Işığı Sensörü

  • - 2018 yılının Ağustos ayında duyuruldu.

    - 49 x 46 x 13 mm

    - 63 gr ağırlığında

    - Gorilla Glass DX+ ile korunuyor

    - IP 68 sertifikası var ve 50 metreye kadar su geçirmez

    - 1.3” yuvarlak sAMOLED ekran

    - 360 x 360 (278ppi)

    - Exynos 9110 (10 nanometre) çip seti

    - 4GB 768MB RAM

    - Bluetooth 4.2, A2DP, LE  (Düşük enerji)

    - 472 mAh pil

    - İvme ölçer, Jiroskop Sensörü, Kalp Atışı Sensörü, Barometre, Ortam Işığı Sensörü

    Yukarıda iki saatin başlıca önemli özelliklerini yazdım. Aralarında gözle görünür en büyük fark pil kapasitelerinde. Galaxy Watch modelinde neredeyse iki kat büyük pil yer alıyor. Bu da saatin pil ömründe ciddi bir fark yaratıyor. Çip setin daha yeni ve küçük olması, Bluetooth 4.2'nin bir önceki nesile göre daha iyi olması da pili olumlu yönde etkiliyor. Kağıt üzerindeki bu fark, günlük hayatta da kendisini gösteriyor. Samsung Gear S2 Classic modelinde olmayıp da Samsung Galaxy Watch 46mm modelinde olan bir özellik de saatten konuşma özelliği. Gear S2'de hoparlör olmadığı için saatten konuşulamıyordu. Özellikle araba kullanırken kullandığım çok kullanışlı bir özellik olmuş. İşletim sistemlerinde de farklar mevcut. Samsung satış politikasından dolayı Gear S2 modelini Tizen Wearable 2.3.2 sürümünde bıraktı. Galaxy Watch ise Tizen Wearable 4 sürümünü kullanıyor ve saatler için geliştirilen OneUI watch 1.5 yazılımı ile güncel Samsung telefonlar ile daha uyumlu görünüyor. 


    Öncelikle şunu belirtmek istiyorum Tizen 2.3 ile 4 arasında öyle aman aman bir fark yok. Saat değiştirilecek bir fark değil. Yukarıda saydığım donanım özellikleri saat değiştirme fikrimde etkili oldu. Görüntü itibariyle göze daha hoş geldiğini söyleyebilirim. Programların büyük bir kısmı her iki saatle de kullanılabiliyor. Gear S2 için kullandığım programları yeni saatimde de kullanıyorum. Galaxy Watch'a Google Asistan yükleme şansınız da var. "GAssistNet" uygulaması ile saatinize Google Asistan yükleyebiliyorsunuz ama biraz meşakkatli. Program simgesine basıp çalıştırmanız gerekiyor. "Ok Google" komutu ile direkt çalıştıramıyorsunuz ama çok da üzülmemek gerek çünkü saatin içinde Türkçe konuşma yeteneği olmayan Bixby'miz mevcut. Kendisini akıllı asistan olarak kullanabiliyoruz. Son zamanlarda Gear S2'de çalıştıramadığım Spotify, Galaxy Watch'da çalışıyor. Telefondan bağımsız çalıştırabilmeniz de mümkün ama biraz saçma bir mantığı var ve pili sömürüyor.  

Saat Şekilleri

    Akıllı saatlerin en güzel özelliği saat temalarını kendi zevkinize göre ayarlayabilmeniz. Analog veya Dijital birçok saat teması Samsung'un kendi mağazasında ve yardımcı uygulamalarda mevcut. Watchmaster gibi uygulamalar ile de saatiniz için temalar seçebilirsiniz. Galaxy Store'da ara ara bazı uygulamalar ve saat şekilleri ücretsiz olarak dağıtılıyor. Bu indirimleri takip ederek saat temalarını ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. Reddit'de şöyle bir sayfa mevcut. Bu sayfada saat tasarımcıları bedava saat kuponları dağıtıyorlar. Bu sayfayı takip ederek güzel saat temalarına ücretsiz olarak sahip olabilirsiniz.

Kordon Önerileri

Milanese Kayış

Tıpkı Samsung Gear S2 Classic'de olduğu gibi Samsung Gear Watch 46mm'de de saat kordonlarını istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Maalesef Gear S2'nin kordonları Gear Watch 46mm ile uyumlu değil. Gear S2'nin kayış boyu 20mm iken, Galaxy Watch 46mm'nin kordon boyu 22mm. Eğer Galaxy Watch'un 42mm'lik modeline sahipseniz yine 20mm kayış kullanabilirsiniz. Orijinal kayışı çok başarılı ama ben plastik kayış kullanamıyorum. Cildimde alerji yaptığı için metal kayış kullanıyorum. "Milanese" olarak adlandırılan mıknatıslı metal kayışlar kullanım açısından kolaylık sağlıyor ama mıknatıslı yapısı olması sebebiyle zamanla kolunuzda gevşeme yapabiliyor.

    Paracord bileklikleri sevdiğim için ve ablam can sıkıntısından Paracord bileklik örmeye başladığı için, Paracord saat kayışı yapma fikri cazip gelmeye başladı. Milanese kayışlarda saat kordonu ile saatin bağlanmasını sağlayan aparatlardan bir tanesi hareketli. Yani kayışı içerisinden geçiriyoruz. Bu parça Aliexpress'de satılıyor. 



    Paracord ipler ve bu aparatları alıp kendi bileğinize göre saat kayışı yapabilirsiniz. Çok değişik Paracord ipler ve örme tarzları mevcut. Tabiki 22mm genişliğe sahip herhangi bir saat kayışını da kullanabilmeniz mümkün. Dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de saatinizin alt kısmında sensörler yer alıyor. Kullanacağınız kayışın bu sensörleri kapatmaması gerekiyor. 

Saati Şarj Etme Yöntemleri

    Bildiğiniz gibi saat kablosuz olarak şarj oluyor. Kutusundan orijinal şarj etme aparatı çıkıyor. Saatin QI kablosuz şarj sertifikası var fakat saatinizi QI uyumlu herhangi bir şarj aletiyle şarj etmeye başladığınız zaman saatte uyarı çıkıyor. Orijinal şarj aletinin kullanılması gerektiğini söylüyor. Xiaomi'nin kablosuz şarj aletleriyle de deneme şansım oldu. Sonuç değişmedi. Samsung'un kendi kablosuz şarj aletlerini kullanmanız gerekiyor. Ben Samsung'un kablosuz şarj özellikli taşınabilir şarj aletini (powerbank) kullanıyorum. Samsung ürünleri ile şarj ettiğiniz zaman ekranda uyarı çıkmıyor. Şarj etme süresi değişiyor mu veya saate zararı olur mu bilmiyorum. Uyarı verdiği için, saatimi şarj ederken bu ürünleri kullanmıyorum.

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.