Paracord İpi ile Saat Kayışı Yapmak


Paracord ipi ile örülen bileklikleri çok seviyorum. Saat dışında çok fazla aksesuar kullanmasam da arada sırada paracord bilekliklerimi takıyorum. Sağolsun ilk paracord bilekliğimi alan ablam daha sonra kendisine ip alarak bileklikler örmeye başladı. Sonra hayatımın her anında olduğu gibi ablamı kıskanarak benim neyim eksik dedim 🙄 ve araştırmaya başladım.

Öncelikle saat ile ip arasında bir bağlantı oluşturmam gerekiyordu. Saatimde daha önce kullandığım "Milanese Kordon" denilen kordon tipinde bir tarafın hareketli olduğunu gördüm. Aliexpress üzerinden bu parçayı bulabileceğim ümidiyle araştırma yapmaya başladım.

Milanese Kordon Tipi

Tam tahmin ettiğim gibi Aliexpress üzerinde bu aparatlar satılıyor. Biraz araştırma yaparak -- mesela "Watch Band Adapter" yazarak -- bu aparatlara ulaşabilirsiniz. Hatta sadece Samsung Galaxy Watch için değil, Apple Watch, Xiaomi Band / Watch, Huawei Watch başta olmak üzere 20mm, 22mm genişliğe sahip tüm kordon tiplerine aynı şekilde uygulanabilir. Mesela Apple Watch'un kendine özgü bir bağlantı noktası var. Bu bağlantı noktasını standart bağlantı noktasına çeviren aparatlar da sitede yer alıyor. Aynı şekilde Samsung Gear S2 Spor ve Samsung Fit akıllı bilekliklerin de bağlantı aparatları sitede mevcut. Biraz araştırma yaparak size uygun olan modeli bulabilirsiniz.

Sadece saat bağlantı aparatını Çin'den aldım. İpleri ve klipsleri paracordaksesuar.com sitesinden sipariş ettim. Ablam da bu siteden alışveriş yapmış. Hızlı bir şekilde gönderim yapıyorlar. Sitede birçok çeşit Paracord ip ve Paracord aksesuarları mevcut. Ayrıca siz bu yazıyı okurken adını değiştirmezlerse (aynı satıcı) N11'de mucahitgunder mağazası üzerinden de satış yapıyorlar. N11'de daha fazla çeşit var ama kendi siteleri daha ucuz. Ben kendi sitelerinden sipariş verdim. Sipariş vermeden önce diğer Paracord ipleri ve aksesuarları satan sitelere de muhakkak göz atın.

Kral Kobra Modeli


Daha önce Paracord bileklik örmediğim için kolay bir modelden başlamak istedim. Saat bağlantı noktası ile klips arasını 5cm olarak ölçtüm. Yaklaşık 1,5 m ip harcadım ama siz ne olur ne olmaz 160 cm ip kesin. 

Ejderha Dişi Modeli


Aslında görür görmez ben bunu örmeliyim dediğim bir modeldi ama nedense beni çok uğraştırdı. Uğraşmamın sebebi örmesi değil, boyutunu ayarlamakla ilgili. Ördükçe uzayan bir model. "Dragon Teeth" çok güzel görünüyor ama iki renkli iplerle modeli ördüğünüz zaman kendisini pek göstermiyor. Düz renkleri tercih etmeniz daha yararlı olacaktır.


Solda iki renkli iplerle ördüğüm model, sağ tarafta ise uzunluğunu ayarlayamayıp ördükçe ördüğüm model yer alıyor. Paracord ipler ile bir şeyler örmeye başladığınız zaman diğer modelleri de deneyip örmek istiyorsunuz. Aslında tam bir hastalık. Benim gibi örmek istediğiniz şeylerin boyutlarını ayarlayamadığınız zaman ipler artıyor. Bu artan ipleri değerlendirmek istiyorsunuz. Ben çanta fermuarlarına takmak için minik adamlar yaptım. 

Minik Adam Modeli


"Emperor Parabuddy" modelini yapmak için ilk başta "Diamond" düğümünü atmak gerekiyor. Yukarıdaki videoda tam net gösterememiş. Bu yüzden aşağıdaki videoya da göz atmanızı öneriyorum.


Modelin üstünde bıraktığınız genişliği istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. İlk elmas düğümünü attıktan sonra düğümü biraz gevşeterek üst tarafın genişliğini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 60 cm ip bu modeli yapmanız için yeterli oluyor.

Yeni modelleri ördükçe siteye eklemeye devam edeceğim. Bir yandan da daha başarılı klipsler arıyorum. Önerilerinizi benimle yorumlarda paylaşırsanız çok sevinirim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın. 🙋‍♂️

Yorumlar

  1. Vaaayyy böyle bir yeteneğinin olduğunu öğrenmem çok iyi oldu :) Neden dersen benim saatim haki renk, orjinal renk ve kalitede kordonlar saatin yarı parası kadar üstelik orjinali bile max 2-3 yıl dayanabiliyor. Ama o aparattan bulabilir miyiz, şüpheliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada önemli olan senin de dediğin gibi saat ile kayışı tutturmaya yarayan o aparat. Aslında standart saatler için hiçbir sorun olmuyor. Bu saat aparatlarını kullanabiliyorsun ama Swatch gibi kendine özel bağlantı noktaları olan saatlerde problemler yaşanabiliyor. Apple Watch'un da kendine özgü bir bağlantı noktası var ama popüler bir saat olduğu için üretilmiş. Aliexpress'den araştırmamız gerekiyor.

      Sil
Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.