Yaşasın Üşengeçlik : Controller Companion


Boş zamanlarımda bilgisayarımın karşına geçip oyun oynamayı ve dizi & film izlemeyi çok seviyorum. Oyun merakım yüzünden elimde 20 - 25 TL'lik kablolu bir oyun kolu olmasına rağmen, performansından memnun kalmadığım ve her bilgisayar oyununu oynayamadığım için gidip Logitech F710 Wireless oyun kumandası aldım. Böylelikle koltuğuma oturup veya yatağıma uzanıp oyun oynamaya başladım. İnsan rahata çabuk alışır derler ya, aynı şekilde bu rahata çok çabuk alışmıştım. 

Logitech F710
Yine aynı şekilde dizi izlemeye başladım. Herşey iyi hoş güzel ama diziyi duraklatmam, sesi açıp kapatmam gerektiği zaman yerimden kalkıp masanın yanına gidip mouse'u veya klavyeyi kullanmam gerekiyordu. Tahmin edebileceğiniz üzere bu iş bana zor gelmeye başladı. Önce kablosuz fare bağlayayım dedim. Yine Logitech'in Bluetooth faresi zor zamanlar için kenarda bekliyordu. Biraz kullandım ama düz zemin ayarlama ve klavye kullanamama sıkıntısı ortaya çıktı bu sefer de.

Dediğim gibi yattık yerden iş yapma fikrine baya alışmıştım. Ne yapıp edip, bu sorunu çözmem gerekiyordu. Muhtemelen bu yazıyı okurken "Derdini Seveyim Serdar" diyeceksiniz ama yapacak birşey yok. Üşengeçlik gibisi var mı yahu ? Neyse, ben başladım Aliexpress'i kurcalamaya. Çinliler kesin bu sorunla ilgili birşeyler yapmışlardır diye düşündüm. Gerçekten de abidik gubidik bir dünya şey yapmışlar. Bunu mu alsam yok yok şunu alayım deneyeyim diye düşünürken, Steam'de bir uygulama gözüme çarptı.



Uygulamanın Adı Controller Companion. Steam'de uygulamalar bölümünde yer alıyor. Bu uygulama sayesinde oyun kolunuzu kablosuz fare ve klavye olarak kullanabiliyorsunuz. Uygulamayı Steam üzerinden satın alıp yükleyin. Ardından Steam'in içinden uygulamayı çalıştırın. Eğer kontrolcünüz bağlı ise program otomatik olarak görüp tanıyor. En azından ben öyle hatırlıyorum. Yarın öbür gün sıfırdan kurmam gerekirse bu yazıyı tekrar güncellerim. 

Uygulamanın sanal klavyesi
Programın ayarlarına girdiğiniz zaman "APP" sekmesinin altında programın ayarlarını göreceksiniz. Bu ayarlardan "Run on Startup" yani başlangıçta çalıştır seçeneğini seçmenizi öneririm. Böylelikle oyun kolunu her elinize aldığınız zaman uygulamayı başlatma zahmetine gerek kalmadan kullanabilirsiniz. "MOUSE" sekmesinin altında işaretçi hız ayarlarını yapabileceğiniz seçenekler yer alıyor. Ben ön tanımlı ayarlarda kullanıyorum. Belki de en önemli sekme "PROFILES" sekmesi. Çünkü bu sekme altında oyun kontrolcünüzün tuşlarına tanımlamalar yapıyorsunuz. "Profiles" sekmesinin altında "Desktop" diye bir alan var ve yan yana iki adet seçenek bulunuyor. Bunlardan sol tarafta olan yani "Edit bindings" yazan alandan normal tuş ayarlarınızı yapıyorsunuz. "Edit virtual Keyboard bindings" alanından ise kendi özel sanal klavyesi kullanımı ile ilgili ayarlamaları yapabilirsiniz. Profil ayarlarına birazdan tekrar değineceğim ama öncelikle kısaca diğer sekmelerden de bahsedeyim. "Advanced" sekmesinin altında "XBOX Control Emulator(x360ce)" ayarlarını yapabilirsiniz. Bu uygulamayı daha önceden duymuş olabilirsiniz. Eğer elinizde Playstation 3 vb. veya Kontorland tarzı oyun kolunuz varsa bu tip emulator programı ile Xbox oyun kolu şeklinde sisteme tanıtmanız gerekiyor. Eğer bu şekilde tanıtmazsanız Witcher 3 tarzı oyunları bu oyun kolları ile oynayamıyorsunuz. Son sekme olan "About" sekmesi de adından anlaşılacağı gibi hakkında kısmı ve program güncellemeri için bu sekmeye bakabilirsiniz.

Profil ayarlamaları yapmak için "Profile" sekmesine gelip ardından "Edit bindings" e basarsanız eğer karşınızda klasik Xbox 360 kontrolcüsünün tuşlarını göreceksiniz. Yukarı, aşağı, "A", "B", "X", "Y" gibi bütün tuşlar karşınıza ön tanımlı ayarları ile çıkacak. Bu tuşların fonksiyonlarını değiştirmek için tuşun üzerine gelin ve sağ tıklayın. Karşınıza gelecek menü yardımı ile yeni fonksiyonlar atayabilirsiniz. Örneğin "Y" tuşuna "Alt+Tab" fonksiyonunu atamak isterseniz "Y" tuşuna sağ tıklayın ve "Keyboard" - "Combo Key" yolunu takip edin. Açılan Klavye animasyonundan önce "Alt" tuşunu ardından "Tab" tuşunu seçin. Zaten seçtiğiniz kombinasyon sırası ile birlikte sol alt köşede "Bindings" yazısının altında yer alacak. 

Burada değinmem gereken ikinci özellik, bir tuşa birden fazla değer atayabilirsiniz. Dikkat ederseniz üst kısımda "Primary" ve "Secondary" şeklinde iki tane sekme var. Bu sekmelere girerek istediğiniz tuşları atayabilirsiniz. Mesela "Secondary" sekmesinin altındaki "X" tuşuna bir değer atadınız . Bu değeri kullanmak için Oyun kolunuzdaki "Back" tuşuna basılı tutmanız ardından da "X" tuşuna basmanız gerekiyor. Ön tanımlı ayar olduğu için "Back" tuşu dedim ama siz bu ayarı dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey, belirlediğiniz bir tuşa sağ tıklayıp, "Binding Modifiers" menüsü altından "Use Secondary Bindings" seçeneğini seçmek. Burada "Use Alt-1 Bindings" ve "Use Alt-2 Bindings" şeklinde iki seçenek de mevcut. bunun anlamı isterseniz bir tuşa 4 adete kadar fonksiyon atabiliyorsunuz. 

İşe Yarayabilecek İpuçları


Tuşlara kısayol dosyalarını da atayabiliyorsunuz. Mesela oyun kolunun kendi sanal klavyesini sevmediyseniz eğer Windows'un kendi sanal klavyesini de kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerek şey yine atama yapmak istediğiniz tuşa sağ tıklayıp "Custom Shortcut" seçeneğini seçmek.

Açılan ekrandan bir kısayol dosyası seçmeniz gerekecek. Bunun için daha önce oluşturmuş olduğunuz bir kısayolu seçebilirsiniz. Mesela Sanal Klavye için aşağıdaki kısayolu hazırlamanız gerekiyor.

C:\Windows\System32\osk.exe

Tek bir tuş ile bilgisayarınızı kapatmak isterseniz aşağıdaki kısayolu kullanabilirsiniz.

%windir%\System32\shutdown.exe /s /t 0

İhtiyaçlarınız doğrultusunda birçok kısayolu yukarıdaki örneklerde olduğu gibi kullanabilirsiniz. Hoşçakalın ve üşengeçliğin tadını çıkartın 🙋😊

Uygulamanın resmi sitesi : www.controllercompanion.com

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.