Samsung Gear S2 ve Akıllı Saatler Üzerine



Uzun zamandır aklımda olan akıllı saatler konusunda mini bir rehber niteliğinde bir yazı yazmak istedim.  Bugüne kadar birkaç akıllı bileklik ve akıllı saat kullandım. Öncelikle bu akıllı saatler, bileklikler ne işe yarıyorlar, olmazsa olmaz cihazlar mıdır ? Yoksa çok gereksiz cihazlar mıdır ? sorularına cevap vermeye çalışacağım.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu yazım tamamen Samsung Gear S2 modeli üzerinden gidecek ve bu model ile genel olarak akıllı saatler konusunda yorumlar yapmaya çalışacağım. Genel olarak akıllı saatlerin avantajlarına ve dezavantajlarına kısaca değinmeyi istiyorum. İlk olarak kullandığım model Samsung Gear S2 Klasik modeli ve şarjı kullanıma bağlı olarak ortalama 2 gün gidiyor. Zamanında yatarken her gün şarja taktığım da oldu ama genel anlamda akıllı bir iki ayarlama ile iki gün boyunca saati kullanabilmeniz mümkün. Saatin içindeki yazılım Samsung firmasının geliştirdiği "Tizen" işletim sistemi üzerine kurulan bir yazılım. Android ve bildiğim kadarı ile IOS Apple cihazları da destekliyor.

Bağlantı Özellikleri


Saat telefona bluetooth üzerinden bağlanıyor ve belli bir mesafe içerisindeyken telefonla iletişim kurabiliyorsunuz. Eğer telefonu evin bir ucundaki odaya bırakıp, bir iki yan odaya geçerseniz muhtemelen bluetooth çekmediği için bağlantı kopuyor ve telefonla iletişiminiz kesiliyor. Bu durumda kısmen bağlı kalabilmeniz için Wi-fi özelliği devreye giriyor. Eğer ayarlardan gerekli ayarlamayı yaparsanız Bluetooth bağlantısı koptuğunda saat Wi-Fi ağına otomatik bağlanıyor. Böylelikle bazı özellikleri tekrar kullanabiliyorsunuz.

Kayış Seçenekleri



Samsung Gear S2 modelini çıkartırken iki farklı sürüm olarak çıkarttı : Classic ve Sport. Klasik modelinin en büyük artısı kayışının klasik saatler gibi değiştirilebilir olması. 20 mm'lik herhangi bir saat kayışını saatinize takabilirsiniz. Spor modelinde ise sadece Samsung'un ürettiği kayışları kullanabiliyorsunuz. Daha doğrusu kullanabiliyordunuz. Aliexpress sitesine girdiğiniz zaman her iki saat için de birçok farklı kayış alternatifi olduğunu göreceksiniz. Hatta spor modeli için normal kayışların takılmasını sağlayan çevirici bile bulmanız mümkün.

Çalışma Prensibi


Kısaca saat ne işe yarıyor sorusunun cevabını vermem gerekirse, saati bilgisayarınızdaki bir kısayol dosyası olarak düşünün. Bilgisayarınızdaki kısayol nasıl tek başına bir işe yaramayıp, çalışabilmek için asıl dosyaya ihtiyaç duyuyorsa, saatiniz de aynı şekilde telefona ihtiyaç duyuyor. Durumu biraz açacak olursak eğer, telefonunuzun şarjı bittiği zaman eğer saatinizin şarjı varsa doğal olarak çalışmaya devam edecek. Size tarihi gösterecek, adım sayacak, kalp atışı ritminizi ölçecek, takviminizi gösterecek, uyuyorsanız uykunuzu kaydedecek, alarmlar çalacak vs. Şimdi "E o zaman sıkıntı nerede?" diye düşünebilirsiniz. Bu saatler akıllı saat oldukları için belli başlı uygulamalar yüklenebiliyor ve siz birçok şeyi rahatlıkla saatten halledebiliyorsunuz yani en azından amaçlanan şey o. Bu uygulamalar da çalışabilmek için telefon bağlantısına ihtiyaç duyuyorlar.

Telefonunuz çaldığı zaman telefona cevap verebilir, meşgule atabilirsiniz. Hatta meşgule atmak için oluşturduğunuz hızlı yanıtları kullanıp, üzgünüm şu anda konuşamıyorum kısa mesajlarını yollayabilirsiniz. Müzik çalarınızı kontrol edebilirsiniz, hatta Spotify uygulamasını yükleyip telefona bağlı kalmadan Spotify'ı kullanabilirsiniz demeyi çok isterdim ama bir türlü şifre ekranını geçip de kullanmayı başaramadım. Neyse, telefonunuzun arka kamerasını kullanıp selfie çekmek isterseniz yine saatiniz sayesinde bunu yapabilirsiniz. Evinizdeki ışıkları otomatik olarak açıp kapatabilirsiniz.  Yine yapabileceğiniz birkaç şey daha var ama bunlar için hep telefona bağlı kalmanız gerekiyor. 

Uygulama Desteği 


Samsung Gear saatler için konuşacak olursak eğer, uygulama desteği çok kötü. Markette yeteri kadar uygulama yok ve bu yüzden tam anlamıyla saatinizi kullanamıyorsunuz. Örnek vermem gerekirse Whatsapp'dan bir mesaj geldi. Siz bu mesaja yanıtla diyerek cevap verebilirsiniz ama ya dur ben Whatsapp'dan arkadaşıma yazayım dediğiniz zaman yazamıyorsunuz. Bunun sebebi ise saatin çalışma mantığı. Android telefonlarda Whatsapp'dan bir mesaj geldiği zaman bildirim olarak o mesajı görürsünüz. Bildirim ekranında mesajı ve altında yanıtla seçeneğini göreceksiniz. İşte bu bildirim aynı anda saatinizde de görülüyor. Saat de aynı şekilde bildirimlerin seçeneklerine ulaşabiliyor. Yanıtla, sil vs. Yani demek istediğim saatin burada yaptığı tek şey bildirimleri okumak. Android Wear işletim sistemini kullanan saatlerde durum nasıl tam olarak bilemiyorum ama, işin uygulama desteği anlamında daha iyi oldukları bir gerçek.

Sağlık Aktiviteleri ve Samsung Health


Saat içerisinde gelen S Health (Şimdi adı Samsung Health oldu ama saatte hala S Health olarak geçiyor) programı sayesinde yapmış olduğunuz spor aktivitesini otomatik olarak algılıyor ve sizin birşey yapmanıza gerek kalmadan kaydediyor. Örneğin belli bir hızda yolda yürüyorsunuz 10 dakikadan sonra titreşimle bir uyarı geliyor, "Devam et , yapabilirsin" şeklinde seni motive etmeye çalışıyor. Bisiklete bindiğinde veya koştuğunda yine aynı şekilde yaptığın aktiviteyi algılıyor ve otomatik kayıt altına alıyor. Daha önce de belirttiğim gibi bu saati iki yıldır kullanıyorum ve güncellemeler ile gayet başarılı bir yere geldi. Yeğenimin çocuk arabasını ittiğim zaman bisiklete bindiğimi düşünüp, o şekilde kayıt edebiliyordu. Şimdi bu tip sorunları çoğunlukla atlattı.

Açık havada koşmaya başlamadan önce isterseniz ön yüklü olarak gelen koşu programlardan birini seçebilirsiniz veya kendi programınızı oluşturabilirsiniz. Böylece açık havada koşarken ritminizi fazla arttırdığınız zaman veya temponuzu kaybettiğiniz zaman saat titreyerek size haber verebilir. Koşu bandından sonra açık havada koşmaya başlayıp hızını ayarlayamayan benim gibi insanlar için gayet kullanışlı bir seçenek.

Spor yaparken sadece Samsung'un kendi uygulamasıyla sınırlı kalmanıza gerek yok. Samsung ara ara büyük spor markalarıyla antlaşmalar yaparak programlarını saatine entegre ediyor. Örneğin saat ilk çıktığı zaman Nike + uygulaması ile birlikte geliyordu. Hatta uygulamayı hala saatin içinde bulabilirsiniz. Bu uygulama artık çalışmıyor ama Under Armor'ın uygulamalarını (Endomondo, Myfitnesspal, Run with map my run, UA Record) kullanabilmek mümkün. Yine marketin içinde sağlık kategorisinde işinize yarayabilecek uygulamalar mevcut.

Uyku takibi kısmına geldiğimiz zaman tek yapmanız gereken yatağınıza uzanıp uyumak. Samsung Gear 2 otomatik olarak uyuduğunuzu anlayacak ve sabah kalktığınız zaman ne kadar verimli uyuduğunuzu gösteren bir tablo ile sizi karşılayacak. Bu tablodan ne kadar derin, ne kadar hafif uyuduğunuzu, uyku verimliliğinizi görebilirsiniz. Yine Android'in sevilen uygulamalarından Sleep as Android programını kullanabilir, saatinizdeki veriler ile birlikte daha detaylı uyku verilerine ulaşabilirsiniz.

Telefonun arka kısmında kalp atışını ölçmek için bir kalp sensörü bulunuyor. Bu sensör spor yaparken ve gün içerisinde ara ara çalışıyor, kalp atışlarınızı kayıt altına alıyor. bildiğiniz gibi koşarken kalp atışı ritminizi bilmeniz çok önemli bir konu. Özellikle kardiyo antremanlarında yağ yakımı için ritminizi belli seviyeler arasında tutmanız gerekiyor. Koşarken aynı zamanda bu tip verileri görebiliyorsunuz.

Su alımı ve kahve alımı gibi elle girdiğimiz iki takip alanı da mevcut. Su veya kahve içtiğinizde bu alanlara sayıyı girip, kolay bir şekilde su ve kahve alımınızı kontrol edebilirsiniz.

"Bir saat hareketsiz kaldığım zaman beni uyar" şeklinde bir uyarı seçeneği de mevcut. Eğer bu seçeneği seçerseniz saat sizin hareketsiz kaldığınız anları algılayıp sizi uyarıyor.

Samsung Health ile Verilerin Takibi



Gear S2'nin asıl fonkiyonları olan adım sayma, kalp ritmini ölçme, uyku takibi, su alımı, kafein alımı takibi gibi özellikleri için telefonumuza Samsung Health programını kurmamız gerekiyor. Bu program üzerinden bu bilgilere ulaşabiliyoruz. Günlük kullanımda bir sıkıntı yok. Program çok güzel bir şekilde işini yapıyor ama iş senkronizasyon kısmına geldiği zaman sıkıntı başlıyor. Program bilgileri kendi sunucusuna düzgün bir şekilde eşitlemediği için, telefonunuzu sıfırlayıp yeniden uygulamayı çalıştırdığınızda bilgilerinizin silindiğini görüyorsunuz. 2 senelik kullanımım boyunca bu şekilde birçok kez verilerimi kaybettim. Aslında Google Fit ile senkronize etmek sorununuzu bir nebze de olsa çözebilir. Google Fit ile ilgili bir iyi bir de kötü haberim var. Önce kötü haberi vermem gerekirse Samsung Health doğrudan Google Fit ile senkronize olmuyor. Bu yüzden "İş Ortağı Uygulamaları" menüsüne girip "Health Sync" yazılımını indirmeniz gerekiyor. Bu küçük program sayesinde bilgilerinizi Google Fit ile senkronize edebilirsiniz. Bu arada unutmadan bu küçük programın ücretli olduğunun bilgisini vereyim.


Saat Temaları ve Alternatifleri


İşin en eğlenceli kısımlarından biri saat temaları. Ücretli ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz birçok saat teması mevcut. Samsung Gear uygulaması içerisinden markete girdiğimiz zaman karşımıza birçok ücretli ve ücretsiz saat teması çıkıyor. Marketi devamlı takip etmenizi öneriyorum. Çünkü bazı ücretli saat temaları aralıklarla ücretsiz olarak sunuluyor. Hatta ben bu satırları yazarken bir ücretli temayı bedava olarak saatime indirdim. Güzel temaların birçoğu ücretli ama saat temaları için Galaxy Apps market'e bağımlı değiliz. Google Play Store'dan "Mr. Time Maker", "Facer", "Watchmaster" gibi uygulamaları indirip, beğendiğiniz temayı kullanabilirsiniz. Ben "Watchmaster" uygulamasına yıllık üye oldum. Bu sayede içindeki bütün saat temalarını kullanabiliyorum. 

Saate Yüklenebilecek Programlar


Bu yazıyı yazmamın iki sebebi var. Birincisi akıllı saat nedir, ne işe yarar sorusuna cevap verebilmek, ikincisi de hali hazırda Gear S2, S3 sahipleri için birkaç program tavsiye etmek. Benim saatte en çok kullandığım programlar şu şekilde:

Flight: Küçük ama çok kullanışlı bir fener programı. Karanlık bir ortamda veya ışıkları açmak istemediğiniz durumlarda çok işe yarıyor.

Phone Camera Remote Circle: Saatinizden telefonunuzun kamerasını yönetmenizi sağlayan bir program. Bu program sayesinde arka kameranızı kullanarak selfie çekebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey saatten nasıl çıktığınıza bakmak.

Spotify: Uzun zamandır insanların beklediği program sonunda saatlere geldi. Bu program sayesinde her ne kadar ben başaramasam da telefonunuza bağlanmanıza gerek kalmadan Spotify'ı kullanabilirsiniz.

Telefonumu Bul: Evin içinde telefonunuzu kaybettiğiniz zaman, başka bir telefonla arayıp bulmak yerine saatiniz yardımı ile telefonunuzu bulabilirsiniz.

Gear Browser: Saatiniz için yapılmış bir tarayıcı programı. Saatinizin klavyesini kullanarak internete girebilirsiniz.

Sleep as Android: Sleep as Android programının saat versiyonu. Telefonunuzda Sleep As Android programını kullanırken daha sağlıklı veriler almak istiyorsanız deneyebilirsiniz. Program telefondan bağımsız çalışmıyor.

Navigator: HERE WeGo navigasyon programının bildirimlerini artık saatinizden alabileceksiniz.

Map - Google Map api used: Google haritaları saatinizden kullanabilirsiniz.

Wearable Widgets: Telefonunuzdaki Widget'ları saatinizden kullanmak isterseniz bu programı deneyebilirsiniz.

Weather for Gear S2: Ayrıntılı hava durumu programı.

Calculator: Hesap Makinesi

Xenozu Player for Youtube: Youtube vidyolarını saatten izleyebilirsiniz.

Task S2: Belki de en kullanışlı saat programı. Telefonunuzdaki "Tasker" programını kontrol edebilirsiniz. Böylelikle benim gibi odanın ışıklarını açıp kapatmaktan, hızlı mesaj göndermeye birçok şeyi saatinizden halledebilirsiniz.

Akıllı saat almalı mıyım ? Gerçekten de gerekli mi ?


Bu sorunun cevabı aslında oldukça değişken. Eğer spor aktiviteleri gibi verilerinizi kayıt altına almak istiyorsanız mutlaka bir adet saat veya akıllı bileklik edinmelisiniz. Gear S2 , Gear S3 ve yeni çıkan Samsung Gear Sport modelleri bu işi layıkıyla yapıyor. Bildirimleri görmek, hızlı cevap vermek, belli başlı uygulamaları kullanma fikri hoşunuza gidiyorsa ki benim gidiyor yine bu saati tavsiye ederim. Bu saydıklarım size çekici gelmiyorsa eğer, aradığınız şey bu olmayabilir.

Bir daha bu seviyede bir akıllı saat alacak olsaydın ne alırdın ? sorusunun cevabı ise Android Wear işletim sistemli bir saat alırdım. Çünkü Samsung Gear serisi her ne kadar muazzam bir donanıma ve kullanım kolaylığına sahip olsa da uygulama desteğinin az olması ve en önemlisi Google Now / Asistan gibi bir uygulamanın kullanılamaması sebebiyle tercih etmezdim. Bu saatin içinde Google Wear işletim sistemi olsaydı tadından yenmezdi. Son bir not daha Gear S2 modelini yıllardır LG G4 telefonum ile kullanıyorum. Bu saati kullanmak için illaha bir samsung telefon kullanıcısı olmanıza gerek yok.

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.