Google Kitaplar & Gazetelik

Google servislerini efektif kullanma rehberinin ikinci yazısıyla karşınızdayım. Aslında bu seri yazıları yazmaya başlamadan önce Google ve bulut depolama üzerinde duracaktım ama daha sonra işler değişti. Sadece bulut depolama konusu üzerinde durmak büyük bir haksızlık olacaktı. Lafı daha fazla uzatmadan, ülkemizde yeni hizmet vermeye başlayan Google Gazetelik ile başlayalım.

Google Gazetelik

25 Mart 2015 tarihinde Türkiye'deki kullanıcılarına merhaba diyen Google Gazetelik aslında bize pek de yabancı değil. 8 Aralık 2011 tarihinde piyasaya sürülen Google Currents'in devamı niteliğindeki Google Gazetelik; haberleri, blog sayfalarını ve basılı dergileri takip etmemize yarıyor. Şu anda mağazada Popular Sicence Türkiye, Atlas, Otohaber, ELLE Türkiye, Evim, Cosmopolitan Türkiye gibi popüler dergiler bulunuyor. Dergilere isterseniz bir yıl boyunca abone olabilir veya geçerli sayısını (ve eski sayılarını) satın alabilirsiniz. Satın aldığınız dergileri çevrimdışıyken de okuyabiliyorsunuz. Google Play Amerika üyeliği olan arkadaşlar maalesef Türkiye'deki dergileri satın alamıyor. Türkçe dergileri satın alabilmek için Google Play Türkiye hesabınız olması gerekiyor.

Google Gazetelikteki bütün içerikler ücretli değil. Hatta Dergiler dışındaki bütün içerikler ücretsiz. "Haberler" kısmından Türkiye'de yayın yapan önemli gazetelere ve internet sitelerine abone olabilir, İçeriklerini Google Gazetelik sayesinde takip edebilirsiniz. Google gazetelikten takip etmemin bana ne artısı olacak ki demeyin. İçerikleri çevrimdışı olduğunuzda bile okuyabiliyorsunuz. Takip etmek istediğiniz blog sayfalarını bu yöntemle takip edebilir, içeriklerini çevrimdışı okuyabilirsiniz.

Eğer bir blog yazarıysanız, blog sayfanızı Google Gazetelik'e ekleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şeyler şu şekilde;
Bu işlemi sadece Google Chrome ile yapabiliyoruz. Eğer sisteminizde yüklü değilse Google Chrome internet tarayıcısını kurun. 
  1. Https://www.google.com/producer adresine gidip Google kullanıcı adımızla oturum açıyoruz.
  2. Create butonuna tıklıyoruz.
  3. Edition Name kısmına sitemizin adını veya yazmak istediğiniz adı / başlığı yazıyoruz. 
  4. Sitemizin Rss linkini giriyoruz. Eğer Blogger kullanıyorsanız; Http://blogadi.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss , Eğer Wordpress kullanıyorsanız Http://www.siteadiniz.com/feed/  
  5. Eğer kullanıyorsanız Youtube kanal isminizi ekleyebilirsiniz.
  6. Sol taraftaki menüden Sections kısmından eklemek istediğimiz herşeyi ekliyoruz.
  7. Son olarak Publish kısmından son ayarlarımızı yapıyoruz ve yayınlıyoruz. 

Google Kitaplar 

Google'ın çok fazla kullanılmayan ama hayat kurtaran servislerinden biri de Google Kitaplar. Elinizde Pdf notlarınız varsa ve bu dosyaları bir bulut servisine yüklemek istiyorsanız Google Kitaplar tam sizin aradığınız servis. 1000 adet pdf dosyanızı (en fazla 100 MB olmak koşuluyla) Google Kitaplar servisine yükleyebilir ve istediğiniz her an dosyalarınıza ulaşabilirsiniz. 

Aslında yükleyebileceğiniz format Pdf ile sınırlı değil. E-kitap okumayı seven bir insansanız .epub formatını duymuşsunuzdur. Google kitaplar servisi .epub formatındaki kitapları da destekliyor. Pdf dosyalarında olduğu gibi yine en fazla 100 MB büyüklüğündeki kitapları yükleyebiliyorsunuz. 

Olaya iki açıdan bakmak gerekirse, hem bulut zihniyetiyle hem de ekitaplarınızı saklayabileceğiniz bir e-kütüphane gözüyle bakabiliriz. Ders notları veya elimizdeki önemli notları Google kitaplar hizmetine yüklemek Google Drive alanımızdan tasarruf yapmamızı sağlayacaktır. Elimizdeki dosya büyüklüğünü standart olarak en yüksek değer olan 100 MB hesaplarsak kabaca 1000 kitap 97 GB'a karşılık gelecektir. Google Drive'ın bize ücretsiz olarak 15 Gb alan veriyor. 

Gerçi piyasadaki e-pub kitapların ortalama 1 Mb civarında, pdf formatındaki dergilerin de 20 Mb civarında olduğunu varsayarsak 1000 MB kitap veya 19 GB civarında dergi saklayabiliyoruz. En az 1 Gb da olsa yine 15 Gb'lık alanımıza dokunmamış oluyoruz. 

  • Peki elimizdeki pdf ve epub dosyalarını kütüphanemize nasıl ekleyeceğiz ? 
Bunun için yapmamız gereken işlemler şu şekilde: 
  1. Öncelikle Google Play Store'a giriş yapıyoruz. 
  2. Sol taraftaki menüden Kitaplara tıklıyoruz.
  3. Ardından Kitaplarıma tıklıyoruz.
  4. Sağ üst köşedeki Dosya Yükle butonuna tıklıyoruz.
  5. İsterseniz açılan menüden Google Drive'daki Pdf ve epub dosylarını yükleyebilir, alandan tasarruf edebilirsiniz.
  • E-kitap okuma programı olarak Google Kitaplar... 
Kitapların ve dergilerin kokusunu hiçbir şeye değişmeyen insanlar vardır. Ne yazık ki ben onlardan biri değilim. Elime kitap alıp, çok fazla kitap okuyan bir insan da değilim ama e-kitap, e-dergi olunca iş biraz değişiyor. Zamanında 320x320 ekranlı bir cep telefonunda roman okuyup bitirmişliğim vardır. Artık daha büyük ekranlı telefonlar ve hatta tablet kullanmaya başlayınca yine eski hastalığım nüksetti ve kitap okuyabileceğim programları araştırdım. En iyi kitap okuma programları listemin birinci sırasında Google kitaplar var. 

Google Kitaplar 

Android işletim sistemli cihazlarınızda kullanabileceğiniz en başarılı programlardan biri. Benim için birinci sırada olmasının nedeni kullandığımız tüm Android cihazlarla senkronize olabilmesi. Konuyu biraz daha açayım hatta bir örnekle anlatayım. Diyelim ki elinizde cep telefonunuz ve tabletiniz var. İkisi de Android işletim sistemiyle çalışıyor ve her ikisiyle de kitap okumak istiyorsunuz. Tabletinizde okuduğunuz kitapta 165. sayfaya geldiniz ama dışarı çıkmanız, bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Telefonunuzda Google Kitaplar programını açtığınız zaman kaldığınız sayfadan yani 165. sayfadan okumaya devam ediyorsunuz. Nerede kaldığınızı not almanıza gerek yok bunu Google sizin için yapıyor zaten. Eve geldiğinizde bilgisayarınızdan kitap okumak isteyebilirsiniz (veya windows yüklü tabletinizden). Yine kaldığınız yerden okumaya devam etmeniz mümkün. Sayfa çevirme efekti ve gece modu gibi en çok aranan özellikler de mevcut. Ücretsiz olması ise en büyük avantajı.

Mantano ebook Reader (Bookari) 

Tabletimde kullandığım başarılı bir uygulama. Epub2 ve Pdf formatlarını destekliyor. DRM korumalı Pdf dosyalarını açabiliyor. Kendi içerisinde bir bulut sistemi mevcut. Ücretli üyelik karşılığında kitaplarınızı buluta yüklemenize izin veriyor. 


Moon+ Reader 

Birçok platformda bulabileceğiniz Moon+ Android'de de var. Kendisini ispatlamış bir program. epub, mobi, chm, cbr, cbz, umd, fb2, txt, html uzantılı dosyaları açabiliyor. Rar ve zip gibi sıkıştırılmış dosyaları da açabiliyor. Tema desteği ve Dropbox bağlantı seçenekleriyle ön plana çıkıyor. Dropbox hesabınızdaki kitapları okuyabiliyorsunuz. Mantano gibi buluta para vermenize gerek kalmıyor. 

Aldiko Reader 

Kullanıcı yorumlarında birçok probleminden bahsetmişler. Toplu kitap eklemede sorun çıkardığı, hafıza kartındaki kitapları telefonun kendi hafızasına taşıdığını söyleyenler var. Kendisine pek ısınabildiğim söylenemez. 


Wattpad 

Wattpad aslında bir e-kitap okuma programı değil. Yukarıdaki programlar elinizdeki kitapları okumanıza izin veren programlar. Yani elinizde epub, pdf vb. dosyalar yoksa bir yerlerden temin etmeniz gerekiyor. Wattpad'de ise böyle bir problem yok. Okumak istediğiniz kitabın adını yazıp arıyorsunuz. Eğer sunucuda o kitap varsa okumaya başlıyorsunuz. Ara ve oku mantığı bu... 

Amazon Kindle 

Bilinen en eski ve başarılı e-kütüphane desem sanırım yanlış olmaz. Yukarıda saydığım programların hepsinden farklı bir uygulama. İçerisinde mağaza mevcut ve okumak istediğiniz kitapları mağazadan satın alabiliyorsunuz. 

Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.