Ne ? Akıllı mı Kapak ?



Yeni bir telefon satın almak istediğimizde, birlikte gelen veya sonradan eklenebilen aksesuarlar fikrimizi değiştirebiliyor. Örneğin Samsun'un Note serisiyle beraber gelen "S-pen" akıllı kalemi kullanım kolaylığı sağladığı gibi telefona bir albeni katıyor. Yine Samsung'dan örnek verecek olursak S5 modeli Türkiye'de çıktıktan kısa bir süre sonra Babalar günü bahanesiyle telefonun yanında hediye edilen Samsung Gear Fit akıllı saat bu tarz bir telefon almak isteyen insanların fikirlerini etkileyebiliyor. Hep Samsung'dan örnek verdik ama LG ve Sony bu piyasanın şu andaki en etkili diğer iki oyuncusu. Bu üç firmayı Motorola ve Asus takip ediyor. Bu yazımda değinmek istediğim konu telefonlarımızı korumak için taktığımız kapaklar ama akıllı olanlarından. Konu akıllı kapak olunca geriye iki firma kalıyor: Samsung ve LG.

Samsung S View vs. LG Quickcircle

Telefon kılıfları artık daha işlevsel bir şekilde kullanılabiliniyor. Kapağı açmamıza gerek kalmadan telefonun birçok önemli özelliğine erişebilmek hem pratik hem de çok eğlenceli. Eğer telefonunuz akıllı kılıfları destekliyorsa mutlaka alın derim. Akıllı kılıf satın alırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli detay var. Kısaca değinmem gerekirse;


  1. Genellikle Flip Cover olarak geçen kılıfların iki versiyonu mevcut. Arka kapağın üzerine takılanlar ve arka kapak çıkartılıp, arka kapağın yerine takılanlar. 
  2. Samsung ve LG'nin ürettiği orijinal kılıflarda arka kapak çıkartılıyor. Kılıf çıplak telefonun üzerine takılıyor. 
  3. Orjinal kılıflar çok pahalı olduğu için insanlar genellikle yan sanayi kılıfları tercih ediyor. Yan sanayi kılıfların hepsi S View özelliğini çalıştırmıyor. 
  4. S View özelliğinin çalışması için arka kapak çıkartılıp, arka kapak yerine takılan kılıfları tercih etmemiz gerekiyor. Tek başına bu tercih S View ekranının çalışması için yeterli değil. En önemlisi arka kapakta çip olup olmadığına mutlaka dikkat edin. Eğer çip yoksa çok büyük bir ihtimalle "Orjinal S View" özelliği çalışmayacaktır. 
  5. Orjinal S View özelliği diyorum çünkü çip olmayan kılıflardan bir QR kod çıkıyor. Bu QR kod sizi bir uygulamaya yönlendiriyor. Uygulamayı yüklediğinizde nispeten S View özelliğini kullanabiliyorsunuz. Nispeten diyorum çünkü bu uygulamanın bir esprisi yok. Sadece saati gösteren bir ekran kilidi uygulaması. 
  6. Eğer kapağınızda çip varsa şanslısınız. S View uygulamasını kullanabilirsiniz. Kılıfınızın orjinal kılıf özelliklerinden hemen hemen hiçbir farkı yok. Kılıfınızda chip yoksa üzülmeyin bununda bir çaresi var. Çin'den yaklaşık 3$ karşılığında satın alabileceğiniz çiplerle S View özelliğinden faydalanabilmeniz mümkün. 
  7. LG için durum biraz daha farklı. Quickcircle özelliği için bir çipe ihtiyacınız yok. Satın aldığınız kapakta çip olmasa bile Quickcircle özelliğini kullanabilirsiniz. 
  8. Arka kapağın üzerine takılan veya arka kapak çıkartılıp, arka kapağın yerine takılan kılıflarda Quickcircle özelliği çalışıyor. 
  9. Quickcircle mantığını tam olarak çözebilmiş değilim. Anlayabildiğim kadarıyla kılıfın önündeki yuvarlak pencere sayesinde bu özellik çalışıyor. Bir çeşit mıknatıs mantığıyla metal ekrana değdiği zaman Quickcircle aktif hale geliyor. Denemeden almamak lazım. İnternette uyku modlu olarak geçen kılıflar büyük ihtimalle çalışacaktır.  
S View ve Quickcircle özelliği bu 9 maddeye dikkat ettiğiniz zaman muhtemelen çalışacaktır ama bu özellikler için telefonunuzun diğer özelliklerini feda etmeyin. Telefonunuzun arka kapağını çıkarttığınızda genellikle 4 adet altın uçlu pin göreceksiniz. Bu pinlerin 2 tanesi kablosuz şarj özelliği için gerekli. Geriya kalan 2 pin Samsung için S View özelliğiyle, LG için yanılmıyorsam NFC özelliği ile ilgili. Eğer Samsung telefonunuzda 4 değil sadece 2 pin varsa telefonunuzun kablosuz şarj özelliği yok demektir. 

Samsung S5 aldığınız zaman kutudan çıkan orijinal kapağın kablosuz şarj özelliği yok. Sol tarafta gördüğünüz gibi bir kapakla geliyor. Sağ taraftaki kapak kablosuz şarj özelliğine sahip. LG G3 kablosuz şarj özellikli arka kapakla geliyor. Aldığınız kılıfta arka kapağın iç kısmında herhangi bir çip yoksa (LG G3 için) kablosuz şarj özelliğiniz çalışmayacaktır. Muhtemelen NFC özelliğiniz de çalışmayabilir.
Bu yazıyı kullanma fırsatım olduğu telefonları baz alarak hazırladım. Bu telefonlar ablamın kullandığı Samsung Galaxy Note 3 Neo, kuzenimin kullandığı Samsung Galaxy S5 ve kendi telefonum LG G3. Bunu belirtmemin nedeni, saydığım telefonlar dışında kalan telefonlarda farklılık olabilir. Akıllı kılıflardaki genel mantığı açıklamak istedim.


Ablam Neo'su için kapaklı kılıf almış. Çip olaylarını bilmediği için doğal olarak dikkat etmemiş ve çipsiz bir kılıf gelmiş. S View özelliğini kullanamıyor. O yüzden ben de Aliexpress reyizden çip siparişi verdim. Bu çipi telefonunuza nasıl yerleştirebileceğiniz yukarıdaki vidyoda gösterilmiş. Uygulaması gayet kolay. Çok uygun fiyatlara yurt dışından satın alabilirsiniz. Tek problem elinize geçme süresi 40-45 günü bulabiliyor. Samsung S5 için çip ve kablosuz şarj genellikle ayrı satılıyor. Çip almak için "IC chip", kablosuz şarj için "Wireless Charging" diye arama yapmanız gerekiyor. LG G3 için "NFC Wireless Charging" yazmalısınız. HTC'nin "Dot View" özelliği ile ilgili de bir şeyler yazmak isterdim ama kullanma fırsatım olmadı maalesef.


Yorumlar

Lütfen bizimle fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Yorumlarınız bizim için önemli.